CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

03. 05. 2017

0 komentářů

Co dát děťátku do života? Opravdickou zlatku

 

Když se šťastným rodičům narodí děťátko, brzy se rodina začne zabývat otázkou, co miminku věnovat, aby to mělo hodnotu i v době, kdy potomkovi bude třeba 18 let. Tradice velí, zakopat slivovici nebo zasadit strom. To jsou zvyky, jejichž kořeny sahají hluboko a není sebemenší důvod o nich pochybovat.

Loading



 

Horší je to s penězi – vkladní knížky už neexistují. Ani na termínovém vkladu s hodnotou peněz není nic jistého. Tak tedy ZLATO?

Svět se za poslední dvě dekády změnil k nepoznání. Jak bude vypadat, až náš potomek dospěje? Budeme za 18 let mít vůbec korunu? Jakou hodnotu bude mít naše měna? Budou vůbec existovat fyzické peníze? Budou mít peníze ještě nějakou faktickou funkci?

To jsou otázky, které vedou prakticky jedním jediným směrem. Ukládat děťátku hotovost, to může mít za důsledek, že si za ni ve svých 18 letech nic nekoupí. Žádný rodič by přeci neměl zažívat pocit nejistoty nad tím, co si potomek nakonec za vloženou hodnotu pořídil. Mnozí investoři tak hledají něco mnohem hmotnějšího, než je prostý zůstatek na termínovém účtu.

Zlato, stříbro, dukáty

REKLAMA

Tou trvalou hodnotou jsou investiční drahé kovy, pokud možno v uměleckém ztvárnění. Mince či medaile s rokem ražby (narození dítěte) a třeba dokonce i vyrytým jménem. „Od počátku našeho letopočtu se platilo ledasčím – dobytkem, plátnem nebo dokonce mušlemi. Dnes se od papírových peněz posouváme k bezhotovostním platbám. Vedle všech těchto prostředků však najdeme jednu stálici, která drží hodnotu po staletí, je jí zlato“ uvádí k tomu Lukáš Jokl, marketingový manažer jablonecké České mincovny, která investiční mince pro děti razí.

Tradice zavazuje

I když zlaté mince či medaile leckdo bude považovat za investici ryze hmotnou, tak existují i dukáty, které dítě v dospělosti skoro jistě neprodá. „Ve skutečnosti jde totiž o starou a částečně už zapomenutou tradici, kdy se dětem do vínku dávaly zlaté dukáty nebo stříbrné mince, které sloužily jako talisman,“ dodává k tomu Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Kromě investiční hodnoty drahého kovu tu tak jde ve stejné míře o požehnání a o zvyk. „My se tuhle tradici snažíme obnovit a zájem rok od roku stoupá,“ říká Lukáš Jokl.

REKLAMA

Mince a medaile

Česká mincovna velký zájem zaznamenává o zlaté dukáty k narození dítěte, které jsou z 3,49 gramu zlata a stojí 6 450 korun. Mnoho zákazníků využívá možnost nechat na dukát vyrýt jméno dítěte. K mání jsou i stříbrné tolary o váze 29 gramů, které stojí 1 700 korun a i u nich je možnost nechat vyrýt jméno dítěte.

Dětem „do peřinky“ je možné věnovat i speciální sadu oběžných korunových mincí, které mohou sloužit jako zvěčnění okamžiku, kdy se děťátko narodilo.

Tisková zpráva: Česká mincovna

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Kryptoměna bitcoin - mince - kryptoměny

FinTech tančí s bankou. Expobank jako první v Evropě nabízí investice do Bitcoinu přes běžný účet

Expobank 23. října uvedla na trh unikátní běžný účet. Nejde jen o klasický finanční produkt z tohoto ranku, ale v podstatě o propojení tradičního bankovnictví s moderním světem FinTech. Díky novému NEO účtu od Expobank je možné naprosto jednoduše investovat do Bitcoinu, start-upů, do mincí, nebo si sjednat cestovní pojištění. […]

Text: Monika Lukešová

24. 10. 2018

Číslovaný Václav Havel šel na dračku

Česká mincovna v Jablonci včera slavnostně vyrazila první zlatou medaili k uctění památky prezidenta Václava Havla. Pro někoho, kdo se zajímá o pamětní mince, resp. medaile, to je vcelku zajímavá možnost podívat se na to, jak se vlastně mince a medaile razí a jak to vypadá v samotné mincovně.

Text: Daniel Kuchta

23. 03. 2012


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *