CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

18. 06. 2010

0 komentářů

České banky krachovat nebudou. Ukázal to zátěžový test

 


 

Praha – Český finanční sektor je zdravý a odolný vůči rizikům. To je hlavní výsledek zátěžových testů bank, pojišťoven a penzijních fondů za použití tří scénářů budoucího vývoje.
„Ani v jednom zátěžovém scénáři se žádný sektor jako celek nedostává pod kritické hodnoty příslušných kapitálových ukazatelů solvence. Nelze však podceňovat možný dopad horšího než očekávaného vývoje v ekonomice,“ vyplývá ze Zprávy o finanční stabilitě 2009/2010.
„Stabilita českého finančního systému je dobrá a je potěšující, jak se finanční instituce vyrovnávají s krizí. Náročné a komplexní testy nás utvrzují  v tom, že ani výrazně nepříznivé podmínky by stabilitu finančního sektoru neměly ohrozit,“ uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.
Banky do krize vstoupily zdravé
Banky se s krizí podle zprávy dobře vypořádaly zejména proto, že do období recese vstoupily s příznívou výchozí  situací a v jejím průběhu byly schopny vytvářet kapitálový polštář. „Silná pozice bankovního sektoru je podepřena nejen solidní rentabilitou, ale také dobrou bilanční likviditou, vysokým poměrem vkladů na úvěrech, nízkým podílem úvěrů v cizích měnách, nezávislostí na vnějším financování a zejména dostatečnou kapitálovou přiměřeností,“ píše se v dokumentu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *