CZK/€ 24.740 +0,16%

CZK/$ 23.154 +1,09%

CZK/£ 29.386 +0,51%

CZK/CHF 25.959 +1,59%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

0 komentářů

Analýza: Kde jsou aktuálně skutečné výnosy

 

Vyšší reálné výnosy v některých oblastech rozvíjejících se trhů nabízejí atraktivnější příležitosti u nástrojů s fixním příjmem než trhy rozvinutých zemí i když úrokové sazby v USA zůstávají po delší dobu na vyšší úrovni.

Loading



 

Dluhopisy trhů rozvíjejících se zemí jsou často považovány za exotické a riskantní, zatímco jejich protějšky v rozvinutých trzích nabízejí bezpečí a stabilitu. Fidelity International ukazuje reálné úrokové sazby v hlavních rozvíjejících se a rozvinutých zemích a upozorňuje, že se situace obrátila.

Mezi zeměmi přezdívanými „Křehká pětka“ (kde na jaře 2013 proběhlo „taper tantrum“ neboli naštvání trhu z toho, že uvolněná politika tu nebude navždy) si Indie a Indonésie horko těžko vybojovaly zachování fiskální a měnové kredibility. Nejhorší období pravděpodobně překonaly také Brazílie, Jižní Afrika a Turecko, které zvládly ekonomické a institucionální výzvy. V Turecku se vrátili k ortodoxnímu přístupu.

Ve většině zemí EM je nyní inflace téměř na cílové úrovni díky pokračujícím snahám o snížení inflace; některé země, jako je Čína a Thajsko, mají prakticky nulovou inflaci nebo dokonce deflaci. Měnová politika rozvíjejících se zemí je přísná, s reálnými výnosy na úrovni jako byly před globální finanční krizí, což podporuje opatrné snižování úrokových sazeb. Indonésie dokonce nedávno provedla jejich překvapivé zvýšení. Růst se také začíná zvyšovat, stačí se podívat na výsledky Indie v posledním roce.

REKLAMA

Rozvinuté země se naopak chovají podle všeho jako dříve rozvíjející se země. Hrubý dluh vlád G7 je více než dvojnásobný ve srovnání s jeho výší v rozvíjejících se zemích. Inflace ve Spojených státech zůstává trvale vysoká a fiskální politika je nerozvážná. Velká Británie byla trhem už na konci roku 2022 potrestána za nedostatek fiskální disciplíny. Přestože Japonská centrální banka dosáhla značného pokroku v dosahování inflačního cíle, je zároveň tak pozadu s křivkou reálných výnosů v záporných číslech, že oslabila yen.

To je důvod, proč se na desetileté americké vládní dluhopisy s 4,5% výnosem díváme s malým nadšením. Už nejsou schopny poskytnout negativní korelaci s akciemi, které si cení investoři, a Spojené státy tak vypadají méně výjimečně. Dnes jsou to země jako Brazílie, Mexiko a Jižní Afrika, které mohou poskytnout výnosy podobné akciovým s dobrou úrovní bezpečnosti. Podpořeny silnějším růstem a lepšími oceněními jsou rozvíjející se trhy místem, kde lze dosáhnout reálných výnosů.

Analýzu společnosti Fidelity International

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

 


Související články

Vláda chce do vesmíru poslat českého astronauta, za 1,5 miliardy korun, přitom říká, že veřejné finance jsou v rozvratu

Téměř po půl století Česko zřejmě vyšle do vesmíru svého člověka. Po Vladimíru Remkovi se má stát druhým Čechem v kosmu armádní stíhací pilot Aleš Svoboda. Nabídku na uskutečnění nákladné cesty dostala vláda už minulý rok. Tehdy však odmítla. Podle nynějších slov ministra dopravy Martina Kupky se […]

Text: Redakce

14. 06. 2024

Udržitelnost energetických firem začíná z pohledu investorů hrát prim

Důležitost přechodu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie nabírá na síle a stává se v energetických firmách tématem číslo jedna. Na udržitelnost se totiž stále častěji ptají investoři, kteří ji při rozhodování, kam své peníze vloží, zohledňují. Podniky proto tlačí na implementaci nových technologií a zrychlování přechodu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 06. 2024

Tři věci, na které si dát pozor při koupi investiční nemovitosti v oblíbených destinacích v EU

Nákup nemovitosti v zahraničí se stává stále oblíbenější alternativou tuzemských investorů. Kromě možnosti koupit dům či apartmán v příjemné dovolenkové destinaci k vlastnímu využití, totiž tyto nemovitosti nabízejí ve srovnání s Českou republikou vyšší výnos z pronájmu. Ten se na rozdíl od pražských výnosů v rozsahu 3 až 5 % […]

Text: Redakce

Foto: Luxent

13. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *