CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

06. 01. 2017

0 komentářů

Úspěšný vstup české koruny do nového roku

 


 

Silná data z reálné ekonomiky, která tento týden přinesl, nahrávají našemu scénáři, že ČNB opustí režim kurzového závazku již v průběhu druhého čtvrtletí. Listopadová čísla z reálné ekonomiky dala zapomenout na slabý říjen. A platí to pro průmysl a jeho hlavního tahouna – výrobu automobilů, tak i pro stavební produkci. Ta byla sice opět meziročně nižší, pokles o 2,3 % y/y byl ale nejnižší za celý loňský rok. K rekordnímu přebytku míří po jedenácti měsících roku 2016 i bilance zahraničního obchodu.
Finální čísla HDP za Q3 16 nijak nezazářila a ve světle předchozích předběžných odhadů potvrdila ztrátu růstového momenta. Oživení v zahraniční, které bylo posledních měsících loňského roku patrné, i solidní tuzemské předstihové indikátory včetně průmyslových objednávek nás utvrzují v názoru, že v závěrečném čtvrtletí loňského roku již na tom byla ekonomika lépe. Za celý loňský rok tak předpokládáme, že si připsala 2,5 %.
Letos poroste domácí ekonomika rychlejším tempem 2,7 %. Po loňském propadu investiční aktivity očekáváme pro letošní rok pozitivní příspěvek investic k hospodářskému růstu. Významným tahounem bude spotřeba domácností. Tu podporuje dobrá nálada českých spotřebitelů, které dokonce vede k vyšší ochotě se zadlužovat. Optimismus vyplývá zejména z trhu práce. Nejvyšší zaměstnanost v historii se dále zvyšuje, ruku v ruce s tím rostou mzdy. Za třetí čtvrtletí meziročně o 4,5 %. Například listopadový růst mezd v průmyslu již činil 5,7 % y/y.
Příští týden může znamenat další zesílení tlaků na koruně. V úterý bude totiž publikována prosincová inflace. Očekáváme, že se zastaví těsně pod dvouprocentním inflačním cílem. Po listopadových 1,5 % totiž čekáme 1,9 %, což je i tržní konsensus.
JAN VEJMĚLEK
Hlavní ekonom
Komerční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *