CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +100,00%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

11. 03. 2016

0 komentářů

Subjekty:

FX Aktuality: S blížícím se koncem cyklu snižování sazeb ECB vystřelilo euro vzhůru

 


 

Zdá se, že instinktivní reakce, při které trh v prvních hodinách po oznámení programu ECB euro silně prodával, nastala díky jednoduché skutečnosti, že ECB ve svém elaborátu nabídla víc, než se čekalo – tj. nižší sazby, více nákupů a více nových dodatečných opatření, což znamená uvolněnější politiku centrální banky a slabší měnu.

Je však nutné pochopit, proč poté došlo k posílení eura – a v žádném případě nechceme s jistotou tvrdit, že máme všechna vysvětlení. Možná nám však může pomoci článek ve Financial Times, který pojmenoval důvod prudkého obratu eura ze slabého na silné, a to že: „analytici interpretovali opatření jako rekalibraci arzenálu ECB, která poskytne více munice ekonomice eurozóny a méně do oslabování měny.“

Je důležité si uvědomit, že euro přešlo od oslabení k posílení právě v okamžiku, kdy Mario Draghi během diskuse naznačil, že ECB nechce dál posouvat sazby do záporných čísel, zejména z důvodu obav o banky. To možná bylo vnímáno jako přiznání, že se ECB nebude pouštět do nekonečného snižování sazeb a nepovede měnovou válku jako klíčový politický krok zaměřený na podporu inflace.

Předpokládaný konec cyklu snižování sazeb a možné zaměření na skutečnost, že nový balíček TLTRO umožní bankám půjčovat si za negativní sazby je vnímán jako velmi zřejmá podpora úvěrových stimulů pro ekonomiku eurozóny. Podíváme-li se na německé bundy (raději než na index DAX, který byl včera možná až příliš fixovaný na euro), prudký nárůst odprodeje naznačuje, že to investoři zřejmě vnímají jako výrazný krok k podpoření růstu ze strany ECB.

Jinak řečeno, euro je možná silnější díky naději, že tím zlepší vyhlídky ekonomiky eurozóny (a tím i příchozí investice) a zvýší inflaci.

REKLAMA

Dalším možným vysvětlením je, že trh stejně nevěří, že by tento program mohl mít pozitivní účinek, stejně jako nedávno odmítl lednový krok Bank of Japan, a proto se akcie odprodávaly a euro zvrátilo nedávné oslabení tak radikálně. Možná platí obě verze najednou? Obchodníci a investoři mohou euro nakupovat z rozličných důvodů…

Pro obchodníky je samozřejmě důležité odhadnout, co se může dít dál. Na jedné straně tu máme obrovský, býčí obrat kurzu EURUSD, který vypadá jako jasný signál k nákupu, ale na druhé straně tu máme zkušenosti z minula, kdy to obrovská denní volatilita vyvolaná ECB nedokázala dotáhnout do konce – zejména příklad z června 2014, kdy po jednání ECB došlo k zásadnímu obratu denních minim (a víceměsíčních minim), avšak den se uzavíral o procento nad minimem a na novém dvoutýdenním maximu.

Následná akce tedy byla kompletně v obchodovacím rozmezí toho dne po více než tři následující týdny. Naše prognóza nyní je, že současná situace určitě vyvolává riziko brzkého nárůstu k nedávným maximům a možná i za důležitou hranici 1,1500, avšak tím se nemění naše dlouhodobá předpověď a konečný pád směrem k paritě. Strop k oživení eura možná najdeme velmi rychle.

A pokud se trh rozhodne, že tato situace je dobrá pro příklon k riziku v eurozóně a podpoří úvěrovou expanzi, mohl by se úrok vrátit v euro carry trade (euro negativní). Počkejte si a sledujte akcie evropských bank a obecně chuť riskovat a uvidíme.

REKLAMA

Také si povšimněte, že dolar se přes noc otočil k pozitivnějšímu pohledu – je to jen kvůli slabosti dolaru nebo jde o naději, že podpora ECB je dobrá pro chuť riskovat? Dnešní následné reakce budou ještě zajímavé – zejména pokud jde o příklon k riziku.

Kurz EURUSD

Objektivní analytici burzovního trhu mohou včerejší výsledky EURUSD interpretovat pouze jako jednoznačně býčí, ale ještě uvidíme, jestli bude následovat další posun výš – čím déle to bude trvat, tím rychleji budou vyhlídky na další růst klesat. Očekáváme, že strop možného oživení bude poměrně nízko, i když si dovedeme představit otestování důležité oblasti 1,1500, pokud se oživení nezastaví. Zdá se, že v nejbližší době bude klíčovou oblastí podpory/obratu 1,1050/1,1100.

Vybrané měny zemí G-10 – souhrn

USD: Solidní údaje o zaměstnanosti, rychle se zvyšující inflace, příklon k riziku předvedl téměř naprostý návrat na výsluní a dolar je podstatně slabší – mohl by FOMC příští týden zvýšit sazby? Zřejmě ne, trh uvádí pravděpodobnost na 4 %, avšak pravděpodobnost dubnového nebo červnového zvýšení by se mohla výrazně zvýšit. Je také možné, že se opět projeví rozdíl v politice centrálních bank a učiní tak přítrž oživení kurzu EURUSD.

EUR: Výše jsme uvedli vše podstatné, předpokládám, že síla eura bude mít jen skromný další potenciál i přes skutečně působivé býčí oživení na většině grafů měnových párů s eurem.

GBP: Kurz GBPUSD je mimo důležitou zónu rezistence, dokázal se dostat nad hranici 1,4250 a nyní jde o to, zda mu to vydrží, což bude zřejmě ovlivněno tím, zda se protáhne oživení EURUSD. Když se podíváme na korelaci EURGBP a EURUSD, je kurz GBPUSD nízké beta.

John J. Hardy, vedoucí oddělení forexu v Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *