CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

15. 07. 2016

0 komentářů

Amerika stale šlape dobře a trh možná Fed podceňuje

 


 

Předně, podíváme-li se do USA, poslední data ukazují, že jak hospodářský růst, tak klíčový trh práce zůstávají (či se možná vrací) ve velmi dobré kondici. Navíc jak možná potvrdí i dnes odpoledne zveřejněná data maloobchodních tržeb za červen – ekonomiku přitom nehledě na vlny kolem Brexitu úspěšně táhne spotřeba. Neboli růst domácí poptávky se zdá být robustní a rozhodně se v americké ekonomice neobjevují deflační tlaky. Naopak, jak dnes odpoledne potvrdí červnová data – jádrová inflace zůstává bezpečně nad 2 % a zůstane tak zřejmě až do konce roku.Vnější podmínky americkou ekonomiku rovněž neohrožují. Finanční podmínky na globálních trzích po Brexitu byly utažené asi tak dva dny a jak třeba připomíná dnešní ranní číslo o HDP z Číny (HDP rostl ve 2. kvartále o obligátních 6 % a něco…), tak ani v Asii se neděje zatím nic dramatického.

Data tedy hovoří vcelku jasnou řečí a například tzv. Taylorovo pravidlo, které teoreticky naznačuje, kdy by rovnovážná oficiální sazba měla být upravená samotnou J. Yellenovou, posílá aktuálně Fed sazbu někam ke 4 %. Tržní úrokové sazby a samotná rétorika Fedu se zatím nemají k tomu, aby vyprovokovaly nějaký výraznější posun vzhůru. Přesto trh by se touto situací neměl nechat ukolébat – ještě pár dobrých čísel a situace se může rychle měnit.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *