CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

16. 03. 2023

0 komentářů

Fondu Accolade se loni dařilo i v náročných podmínkách. Zařadil se mezi největší fondy ve střední Evropě a dosáhl eurového zhodnocení 9,33 procenta

 

Accolade Industrial Fund dosáhl v loňském roce eurového výnosu 9,33 procent a v korunách 8,49 procent. Splnil tak i v nepředvídatelných ekonomických podmínkách předpokládané zhodnocení. O tom, že se fondu dařilo, vypovídají také další údaje.

Loading



 

  • Díky inflačním doložkám obsaženým v nájemních smlouvách se inkasované nájemné zvýšilo o 5,3 procenta a dosahuje 85 milionů EUR, tedy bezmála 1,9 miliardy korun.
  • Hodnota portfolia, které zahrnuje 29 parků ve čtyřech zemích, přesáhla 1,5 miliardy EUR (tedy přibližně 33 miliard korun).
  • Fond v uplynulém roce překročil 1,6 milionu metrů čtverečních prémiových průmyslových ploch, které má ve svém vlastnictví, a zařadil se tak mezi největší fondy ve střední Evropě.

Realitní trhy napříč Evropou se potýkají s rostoucími yieldy, které tlačí na pokles hodnoty nemovitostí. Neplatí to ale o všech segmentech trhu. Průmyslovým nemovitostem se v uplynulém roce i nadále dařilo. „Na trhu je stále nedostatek skladovacích a výrobních prostor. Neustále se na nás proto obrací noví klienti z řad logistických a výrobních společností, ale také e-commerce. Přesto, že analýzy ukazují mírný meziroční pokles kondice v této oblasti, na zájmu o nové prostory to nepociťujeme,“ řekl Milan Kratina, CEO Accolade.

Díky rekordně nízké neobsazenosti i historicky mimořádnému růstu nájmů hodnota portfolia fondu neklesá. Je to dáno mimo jiné inflačními doložkami, které jsou obsaženy v nájemních smlouvách a které umožňují zvyšovat nájemné. “I přesto jsou všechny nájmy v parcích fondu zaplacené a prostory jsou až na jednu výjimku v polském areálu Minsk Mazowiecki, pro společnost, která se především během pandemie koronaviru specializovala na výrobu respirátorů a ochranných pomůcek, zcela obsazené,” doplnil Kratina s tím, že fond má tak nyní vhodnou příležitost uzavřít na tyto prostory dle aktuální situace výhodnější podmínky s novým nájemcem, než byly ty původní.

Fond opět potvrdil predikovaný roční výnos

Accolade Industrial Fund v uplynulém roce dosáhl výnosu 9,33 procenta v eurech a 8,49 procenta v korunách. Splnil tak předpokládané zhodnocení. Portfolio fondu se navíc loni také významně rozrostlo. Už v září fond překročil milník 1,5 milionu metrů čtverečních prémiových průmyslových ploch v majetku. Mezi zajímavé přírůstky lze jmenovat například množství areálů po celém Polsku, třeba v parku Štětín nebo Gorzow Wielkopolski, či první vícepatrové distribuční centrum v Česku u Kojetína pro nadnárodní e-commerce společnost Amazon.

REKLAMA

Hodnota portfolia dnes dosahuje okolo 1,5 miliardy EUR, což je zhruba 33 miliard korun. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku přibyly do fondu dva nové projekty na jihu a jihozápadě Polska, konkrétně ve městech Czestochowa a Legnica. Fond se tak v uplynulém roce zařadil mezi největší a nejstabilnější realitní fondy ve střední Evropě.

Pozitivní vývoj fondu, do něhož své prostředky vložilo již více než 3 tisíce investorů, oceňuje i finanční svět. Fondu se podařilo úspěšně refinancovat portfolio pěti dokončených a plně pronajatých průmyslových parků v Polsku. Více než 129 milionů EUR (tedy přibližně 3,1 miliardy korun) poskytla na toto refinancování polská banka Helaba, která patří mezi největší evropské bankovní domy. Díky tomuto úvěru může fond v dalších letech zvýšit ziskovost a profitabilitu portfolia.

Predikce vývoje v letošním roce zatím vypadají příznivě. V prvním pololetí dojde k dosud nejvýraznějšímu propsání inflačních doložek do výkonnosti fondu a jeho portfolio se rozšíří o první nemovitost ve Španělsku. „Pokud vezmeme v úvahu fakt, že nová úroveň nájmů průmyslových nemovitostí napříč trhy je významně vyšší, než jakou máme momentálně zasmluvněnou, věřím, že se nám bude i nadále úspěšně dařit bojovat o udržení hodnoty nemovitostí v našem stávajícím portfoliu. Naopak by nám to mohlo přinést další akviziční příležitosti s vyšším výnosem než v roce 2021 a v části roku 2022,“ uzavřel Kratina.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *