CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

19. 09. 2022

0 komentářů

Jak tento týden Fed zareaguje na vysokou inflaci a souběžné výprodeje akcií a dluhopisů?

 

Uplynulý týden byl ve znamení vysoké americké inflace, která trhy po právu vystrašila a spustila kombinovaný výprodej na akciových i dluhopisových trzích. Dolarové i eurové dvouleté swapové sazby vystoupaly na nejvyšší úrovně za více než dekádu a k více než desetiletým maximům se blíží i dlouhý konec americké křivky. Vysoká inflace a vyšší sazby se nelíbí akciím, které šly minulý týden prudce dolů a od začátku roku jsou hlavní indexy v mínusu necelých 19 %.

Loading



 

V tomto týdnu proto bude velmi důležité, jak nová inflační čísla bude interpretovat americký Fed na dlouho očekávaném zářijovém zasedání. Podle trhů i podle nás se zdá být vcelku jasné, že nás čeká růst sazeb o 75 bps (minimálně). Větší pozornost ovšem nakonec přitáhne aktualizovaná prognóza a zejména nová trajektorie úrokových sazeb předpokládaná americkými centrálními bankéři (dot plots). Naposledy předpokládali centrální bankéři vrchol úrokových sazeb v okolí 3,75 % (s relativně vysokým rozpětím odhadů). Pokud se odhady pro vrchol sazeb posunou výrazně výše (až do blízkosti 5 %), může to teoreticky poslat krátký konec americké výnosové křivky ještě výše. A to by se pravděpodobně mohlo líbit americkému dolaru.

Na druhé straně euro může mít problém s udržením pozic v okolí parity (1,00 EUR/USD) čistě kvůli špatným domácím statistikám a nejistotě spojené s řešením energetické krize před startující zimní topnou sezónou. Právě tato nejistota by se měla odrazit v prvních odhadech PMI za měsíc září, které budou k dispozici na konci tohoto týdne. Očekáváme, že průmysl bude v důsledku vysokých cen na vstupech a rostoucí nejistotě čelit slábnoucí poptávce – a to zejména v energeticky náročných odvětvích jako je zpracování kovů nebo chemický průmysl.

Autor: Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *