CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

26. 04. 2022

0 komentářů

Makroekonomický výhled: HDP (ČR, USA, eurozóna), index CPI (Německo, eurozóna)

 



 

Tento týden se dozvíme mnoho důležitých makroudálostí s tím, že úvod týdne bude ve znamení vývoje spotřebitelské důvěry v USA a Německu. Zveřejní se také předběžný vývoj inflace v Německu a eurozóně. Vývoj amerického HDP je naplánován na čtvrtek, a stejný ukazatel pro Českou republiku a eurozónu se zveřejní v pátek.

Předseda Fedu Jerome Powell naznačil, že na příštím shromáždění, které proběhne ve středu 4. května, dojde k dalšímu zvýšení sazeb. Očekává se, že sazby vzrostou o 50 bazických bodů s tím, že většina členů výborů bude souhlasit se zvyšováním sazeb na každém dalším zasedání v průběhu roku.

Dnes se zveřejní čísla o spotřebitelské důvěře v USA za duben. Analytici očekávají její zvýšení na 108,5 n. z dřívějších 107,2 b. Dle nich budou spotřebitelský optimismus ohledně trhu práce i nadále kompenzovat obavy z inflačních tlaků. Očekává se, že přetrvávající poptávka po pracovní síle v USA bude i nadále podporovat silné mzdové tlaky. Inflace v USA zůstává nadále na velmi vysoké úrovní, avšak březnová hodnota indexu CPI se může ukázat jako vrcholová.

Ve středu se dozvíme, jak si stála spotřebitelská důvěra GfK v Německu, která by v dubnu měla být na -16 b. ve srovnání s předchozími -15,5 b. Zveřejněn bude rovněž stav indexu MBA žádostí o hypotéky v USA k 22. dubnu.

Významné makroudálosti jsou na programu ve čtvrtek. V evropském regionu se uveřejní data o spotřebitelské důvěře za duben, která byla v minulém období na hodnotě -19,9 b. Dozvíme se také, jak si stála ekonomická důvěra v eurozóně, která se dle analytických predikcí má snížit na 108 b. z předchozích 108,5 b.

REKLAMA

V Německu se zveřejní předběžný dubnový vývoj inflace. Index CPI by dle odhadů měl meziročně poklesnout na 7,2 % z původních 7,3 %. Meziměsíčně by měla inflace rovněž zaznamenat snížení z 2,5 % na 0,5 %.

Ohledně amerického HDP se očekává, že zpomalení v uplynulém kvartále bylo pouze dočasné, a že se jednalo pouze o následek varianty Omicron a volatilních zásob společně s obchodem. Mezikvartálně je předpokládán pokles na 1,1 % z předchozích 6,9 %. Ve 2Q se však očekává zotavení na 3,5 %.

pátek se dozvíme, jak si stálo HDP v České republice za první kvartál. Mezikvartálně se očekává pokles z 0,8 % na 0,4 %, avšak meziročně se očekává růst z 3,6 % na 4,3 %. Dozvíme se rovněž březnovou meziroční změnu peněžní zásoby M2. Peněžní zásoba M3 pro eurozónu by dle analytických odhadů měla v březnu snížit růst na 6,2 % z dřívějších 6,3 %.

V 11 hodin se zveřejní vývoj inflace a HDP v eurozóně. Kvůli obnovení šíření Covidu-19 v průběhu zimy spolu se snížením reálných příjmů v důsledku zvýšení cen komodit se očekává, že mezikvartální pohyb HDP se neuskuteční, a zůstane na hodnotě 0,3 %. Meziročně by HDP mělo za úvodní kvartál vzrůst na 5 % při předchozích 4,6 %.

Ve stejnou hodinu se také zveřejní předběžná data o dubnové inflaci v EU, která by se na meziročním srovnání neměla změnit a zůstat na hodnotě 7,5 %. Na meziměsíční úrovni se očekává pokles z 2,4 % na 0,5 %.

 
Zdroj : Bloomberg

 

Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Marek Pokorný
Fio banka, a.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *