CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

14. 04. 2022

0 komentářů

Sazby ČNB čeká podle Rusnoka již jen mírné zvýšení

 

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro DVTV uvedl, že úrokové sazby sice pravděpodobně ještě dále porostou, avšak pouze mírně. Zmínil přitom skutečnost, že centrální banka musí nyní opatrněji zvažovat každý krok, když další možné zvýšení sazeb se v ekonomice projeví s minimálně ročním zpožděním. V důsledku toho se také předchozí zpřísnění měnové politiky začne na inflaci projevovat až ve druhé polovině letošního roku.

Loading



 

To podle Rusnoka povede ke zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen skrze nižší domácí cenové tlaky, které však budou z části překryty cenovým šokem v důsledku války na Ukrajině. Tuzemská inflace tak podle něj zůstane do konce roku vysoce nad dvouprocentním cílem. Rusnok také uvedl, že další kroky měnové politiky ČNB budou záviset na charakteru dat přicházejících z ekonomiky. Slova guvernéra ČNB jsou v souladu s naší prognózou, která pro květen očekává zvýšení úrokových sazeb o 50 bb na 5,5 % a poté jejich stabilitu minimálně do konce tohoto roku.

Autor: Martin Gürtler, ekonom Komerční banky

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024