CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

14. 03. 2022

0 komentářů

Broker Consulting Index podílových fondů: Největší nárůst zaznamenaly v únoru komoditní fondy, připsaly si 9,30 %. Se ztrátou -1,38 % naopak skončily akciové fondy

 

Po silném začátku roku zažily akciové fondy v únoru značný pokles. V důsledku zvýšené volatility a nejistoty na trzích si tak odepsaly -1,38 %. Meziměsíční ztrátu -0,98 % vykázaly také dluhopisové fondy, kterým se dlouhodobě nedaří kvůli zvyšování úrokových sazeb. Značný úspěch v únoru zaznamenaly komoditní fondy, které v porovnání s lednem vystoupaly až na 9,30 %. Mírný růst, 0,30 %, si udržely také fondy peněžního trhu i nemovitostní fondy, které si za únor připsaly 0,12 %.

Loading



 

Na světových trzích se v současné době začíná silně projevovat zvýšená volatilita a nejistota. Trhy doposud očekávaly, jak na výrazně rostoucí inflaci zareaguje americká centrální banka (FED), tedy do jaké míry přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Nejistota také v únoru plynula ze zhoršující se situace na Ukrajině. Tyto obavy se projevily zejména v akciových fondech, které zaznamenaly meziměsíční pokles -1,38 %. Přesto si však od začátku roku udržely 3,60 %. Nadále se očekává, jak na sankce proti Rusku zareaguje trh. Probíhající válka také téměř zastavila celý segment automotive, jelikož některé komponenty se vyrábějí pouze na Ukrajině nebo v Rusku.

„Únorový pokles akciových fondů je třeba chápat jako přirozenou věc. Investoři by tak měli být na podobnou volatilitu připraveni, dodržovat disciplínu a časový horizont investice. V historii již na trhu došlo k celé řadě korekcí, které z krátkodobého hlediska vypadaly vždy katastrofálně. Při pohledu na dlouhodobý vývoj lze ovšem korekci považovat za téměř bezvýznamnou. Pro běžného investora je zásadní vědět, že ke korekcím na trhu může a bude docházet z jakýchkoliv důvodů, válečné konflikty bohužel nevyjímaje,“ říká Dominik Šulta, analytik konzervativních investic společnosti Broker Consulting.

Největší nárůst si v únoru připsaly komoditní fondy, a to 9,30 %. Ceny komodit šplhají neustále nahoru v obavách, že Rusko přestane dodávat do Evropy plyn a ropu. Únorové zdražování pohonných hmot pokračuje v březnu ještě rychlejším tempem. Lze tak očekávat, že každým dnem budou ceny benzínu a nafty dosahovat nového maxima vzhledem k tomu, že vláda neplánuje zastropovat čerpacím stanicím ceny těchto pohonných hmot. Lze také předpokládat, že jejich zdražování povede i k rychlejšímu zdražování veškerých výrobků, jejichž ceny už v posledních měsících beztak rostou kvůli vysoké inflaci. Prudce se zvyšuje i cena zemědělských komodit, a s největší pravděpodobností tak přispěje k nárůstu cen zemědělských produktů. Od začátku letošního roku přitom komoditní fondy vzrostly o bezmála 61 %.

Fondy peněžního trhy a nemovitostí fondy, na rozdíl od fondů akciových, prozatím na současnou situaci nezareagovaly poklesem a naopak se drží v mírném pozitivním růstu. Za únor si tak připsaly 0,30 %, resp. 0,12 %.

Naproti tomu dluhopisové fondy ve druhém měsíci letošního roku pokračovaly ve ztrátě, a to na úroveň -0,98 %. Jejich pokles je důsledkem předešlému zvyšování úrokových sazeb. Celkově už od začátku roku odepsaly -3,58 %.

Broker Consulting Index podílových fondů
Typ fondu 1 měsíc YTD od začátku roku 12 měsíců 36 měsíců 60 měsíců
Akciové fondy -1,38 % 3,60 % 1,42 % 22,67 % 30,97 %
Dluhopisové fondy -0,98 % -3,58 % -7,43 % -5,23 % -9,88 %
Fondy peněžního trhu 0,30 % -0,76 % -4,30 % -0,48 % -1,97 %
Komoditní fondy 9,30 % 60,94 % 35,71 % 52,21 % 46,82 %
Nemovitostní fondy 0,12 % 0,26 % 3,46 % 10,93 % 20,83 %

Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting hypoteční index). Více informací najdete též na stránkách www.bcas.cz/onas/pro-media. 

Index podílových fondů reprezentuje portfolio převážně českého investora. U akciových fondů nebere v potaz úzké regionální či sektorové zaměření, ale zaměřuje se na globální akciový trh. Složení fondů v akciovém indexu reflektuje portfolio běžného českého investora investujícího do akciových fondů. Podobné je to také u komoditních fondů, kde index reflektuje výkonnost fondů investujících převážně do tradičních komodit. U dluhopisových fondů klade index větší důraz na české a evropské dluhopisové fondy, ale ve výkonnosti zohledňuje i dluhopisové fondy investující do státních dluhopisů různých ekonomik a také dluhopisové fondy zaměřující na rizikovější dluhopisy, ale již s menší vahou. U peněžních fondů a nemovitostních fondů je sledována pouze výkonnost českých podílových fondů.

Proč je dobré index sledovat: Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 557 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024