CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

01. 02. 2022

0 komentářů

Růst HDP 2021: Naše ekonomika je závislá na dluhových steroidech

 

„Je zřejmé, že sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul jako pára nad hrncem. Naše hospodářství se bude na úroveň před příchodem pandemie vracet delší dobu, než jsme si původně přáli. Navíc v průběhu koronavirové krize došlo ke skokovému růstu zadlužení České republiky a ekonomiku začala poškozovat vysoká míra inflace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

Statistici dnes zveřejnili předběžný odhad vývoje ekonomiky za rok 2021. Ten dokládá, že se české hospodářství po historicky nejhlubším propadu v roce 2020 o 5,8 procenta zotavuje pomalejším tempem, než jsme si původně přáli. Přesto výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku lze vnímat jako blýskání na lepší časy.

Hrubý domácí produkt v roce 2021 vzrostl o 3,3 procenta. Tohoto růstu bylo dosaženo pomocí steroidů v podobě prudkého růstu zadlužení naší země. Přestože v letošním roce bychom se měli vrátit k odpovědnějšímu hospodaření, naše rozpočtová politika bude dál vytvářet vysoký schodek.

Dobrou zprávou je, že po celou dobu koronavirové krize si udržujeme nízkou míru nezaměstnanosti. To pomáhá tlumit sociální problémy a podporuje růst výdajů na spotřebu. Naše ekonomika má však vážné problémy v rámci zahraničního obchodu. Zahraniční poptávka se sice v posledním čtvrtletí loňského roku začala zotavovat, nicméně výrazné posilování koruny bude v letošním roce házet klacky pod nohy českému exportu.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *