CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

26. 01. 2022

0 komentářů

Akcie s napětím čekají na Fed, v centru pozornosti QT

 

Akciové trhy se pokouší druhý den o stabilizaci, ale zdá se, že najít „pevnou” půdu pod nohama nebude tak lehké. Včera S&P500 ve volatilní seanci opět ztratil (0,6 %) a index strachu (VIX) vyskočil na nejvyšší hodnoty od ledna 2021. Hlavním motorem strachu zůstává covidem nastartovaná inflace a dopad do politiky amerického Fedu, na jehož zasedání dnes trhy napjatě čekají.

Počítáme s tím, že Fed potvrdí trhům první růst sazeb na březnovém zasedání, a je pravděpodobné, že jeho šéf Powel připustí rychlejší růst sazeb, než ukazuje poslední prognóza. Ta v rámci dots plots ukazuje na 3 růsty sazeb (o 75 bps) v tomto roce. Nám jako pravděpodobnější přijde celkový růst sazeb o 1 procentní bod. Na druhou stranu nic z toho pro trhy nebude již velkým překvapením, a klíčová tak zůstane komunikace ohledně startu a tempa kvantitativního utahování (QT) – výprodejů aktiv z bilance. Právě QT nepřijaly naposledy v průběhu roku 2018 trhy vůbec dobře a bojí se po právu i tentokráte. Plány ohledně načasování a rozsahu QT tak budou nakonec pro náladu na trzích klíčové. Americký Fed si tentokrát vzhledem k povaze a síle domácích inflačních tlaků nemůže dovolit brát na náladu na akciových trzích velký ohled. Může si ovšem vybrat, zda k tomu více použije tradiční nástroj (sazby) nebo alternativní nástroje (QT). I to může být pro náladu na trzích klíčová zpráva.

Loading



 

Trhy v mezičase dostávají novou sadu lednových měkkých indikátorů, které zatím ukazují jen na velmi pozvolnou úlevu v subdodavatelských řetězcích. Naposledy to byl včera lepší výsledek německého indexu podnikatelské nálady IFO. Podle doprovodných komentářů je to i díky mírnému vylepšení v subdodávkách kritických nedostatkových komponent. Podobnou zprávu přináší i první odhady evropských PMI. Průmyslové firmy zvyšují zákazníkům své ceny nejrychleji v historii, ale současně již začíná lehce slábnout jinak stále výrazný tlak na zdražování vstupů. Navíc v důsledku slabšího napětí v subdodavatelských řetězcích rostla výroba nejrychleji od srpna 2021. Situace má k normálu stále velice daleko, ale první letošní signály z evropských podnikatelských nálad vypadají spíše povzbudivě.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *