CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

19. 10. 2021

0 komentářů

Výrobní inflace dál sílí

 

I zářijová čísla potvrdila, že výrobní inflace v ČR dál nabírá na síle. Tentokrát se v průmyslu zvýšily ceny meziměsíčně o 0,7 %, když producenti ve svých cenách zohlednili vyšší ceny ropy, kovů a pomalu začali upravovat ceníky energií.

Loading



 

V meziročním srovnání jsou ceny průmyslových výrobků už o 9,9 % výše, ve zpracovatelském průmyslu dokonce o rekordních 12 %. Jde samozřejmě o průměr, za kterým můžeme vidět především vysoké ceny komodit, tedy nejenom drahou ropu a plyn, které se promítají třeba i v cenách výrobků chemického průmyslu, ale i rostoucí ceny kovů a kovových výrobků nebo dřeva. U této produkce jde přitom o přímo skokové navyšování cen o desítky procent. Tak například u dřeva jde o zdražení o necelých 78 %, ocelových trubek o 46 %, a tak je možné pokračovat dál a dál.

Je zřejmé, že inflační vlna v průmyslu – přestavujícího největší tuzemské odvětví – zatím ještě nekulminovala.Třeba už proto, že situace na komoditních trzích se ještě nezklidnila, a navíc tuzemské energetiky zatím ještě ani v podstatě (alespoň podle zářijových dat) nepromítly vysoké ceny elektřiny na burze do svých ceníků pro podnikovou sféru. Vedle toho narůstá tlak na zvyšování cen i v oborech, které zatím stály stranou. Příkladem budiž potravinářský průmysl, který se bude muset vyrovnávat s rychlým zvyšováním cen vstupů, podobně i papírenský průmysl a pravděpodobně i ten automobilový, který stále více trpí nedostatkem čipů.
Ani tentokrát nepřišly potěšující zprávy ze stavebnictví, kde dál rostou ceny stavebních prací a zejména stavebních materiálů (+16,5 %). Je pravděpodobné, že s takovým cenovým skokem nepočítaly dříve uzavírané zakázky, a tak realizace části z nich se v lepším případě jen pozdrží, v horším pak nebude zatím vůbec realizována.

Vysoká výrobní inflace není žádným českým specifikem. Napříč celou EU je vidět zvýšené inflační tlaky a dokonce ještě rychlejší růst průmyslových cen než v ČR. Za celou unii průmyslové ceny meziročně v srpnu (novější zatím není) vzrostly o 13,5 %, přičemž rekordmanem s 55% cenovým skokem bylo Irsko. Stejně jako u nás za rapidním cenovým růstem můžeme i v unii vidět především drahé komodity téměř všeho druhu.

Petr Dufek
Analytik ČSOB

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *