CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

08. 07. 2021

0 komentářů

Růst cen bytů v EU i v ČR opět zrychlil

 

Podle dnes zveřejněných dat za první čtvrtletí letošního roku, ceny bytů i nadále pokračovaly v rychlém růstu. Z celé EU se od konce roku zvýšily o 1,7 %, v ČR dokonce o 4,6 %. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jsou byty v průměru dražší o 6,1 % v EU, v ČR téměř o 12 %.

Loading



 


Inflace na realitním trhu nebere konce a naděje, že se růst cen zmírní, zůstává velmi malá. Trend těchto cen totiž nezlomila ani pandemie, ani recese s ní spojená, a proto lze jen těžko očekávat, že se situace může brzy obrátit ve prospěch kupujících.

V tuzemsku je realitní trh stále ve vleku silné poptávky a výrazně a dlouhodobě zaostávající nabídky.Sice můžeme vidět první známky oživení bytové výstavby v posledních měsících, avšak zatím jde spíše jen o drobné zvýšení počtu stavěných bytů a rodinných domů, které zdaleka neodpovídá ani situaci v roce 2008. Výstavbu brzdí nejenom dlouhodobě neřešená byrokracie, která je extrémní i ve světovém měřítku, ale nyní i nedostatek materiálu a chybějící pracovníci. Nemluvě o tom, že na nejvíce napjatém trhu – pražském – se staví méně než loni.

Nízké úrokové sazby – záporné dokonce v zemích EMU – nabádají investory hledat jiná aktiva, a tak se český realitní trh dostal i do pozornosti institucionálních investorů. Když k tomu připočteme i zvýšenou domácí poptávku po bydlení, kterou mohlo ovlivnit (a urychlit) i avizované zvýšení úrokových sazeb, tak tu vzniká rozhodně ne příznivý mix pro zájemce o bydlení.

Jen pro zajímavost, i kdyby ceny bytů ve zbytku roku jen stagnovaly, budou stále v průměru o 8,4 % vyšší než loni. A tak nezbývá než dodat, že v průměru jsou nyní byty dražší o 67 %, než byly v roce 2015. Znamená to za tuto dobu třetí nejrychlejší růst cen bytů v EU, hned po Maďarsku a Lucembursku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *