CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

10. 09. 2020

0 komentářů

Vysoká inflace ožebračuje Čechy

 

„Inflace se již delší dobu drží výrazně nad svým cílem, což způsobilo reálný pokles průměrné mzdy. To by v kombinaci s podzimním růstem nezaměstnanosti mohl být tragický koktejl pro českou ekonomiku,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

„Restauratéři se snaží kompenzovat ztráty, které jim vznikly kvůli uzavření provozů. V důsledku tohoto vývoje došlo k meziročnímu růstu cen stravovacích služeb o 5,5 procenta. Pro mnohé lidi se stravování v restauracích stává nedostupným luxusem a raději si vaří doma,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace v srpnu letošního roku vzrostla o 3,3 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v červenci. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,6 procenta a ceny služeb o 2,7 procenta. Inflace se opět pohybovala mimo své toleranční pásmo a byla výrazně vzdálená od inflačního cíle ve výši 2,0 procenta.

Zvyšování cenové hladiny v srpnu opět nepotěšilo milovníky neřestí. Ceny lihovin vzrostly o 9,5 procenta a ceny piva o 3,7 procenta. Dobrou zprávou je alespoň zpomalení růstu cen vepřového masa na 3,6 procenta a uzenin na 8,3 procenta. Přesto lze konstatovat, že srpnové grilování se letos opravdu prodražilo.

Extrémní nárůst cen můžeme nadále pozorovat u ovoce, které meziročně zdražilo o 22,4 procenta. Lidé neušetří ani na nezbytných položkách. Ceny nájemného z bytu vzrostly o 2,6 procenta a ceny elektřiny o 7,6 procenta. Naopak ceny pohonných hmot a olejů v srpnu meziročně klesly o 13,7 procenta a rovněž klesly ceny telekomunikačních služeb.

REKLAMA

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *