CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

07. 07. 2020

0 komentářů

Nezaměstnanost roste pomalu, ale jistě

 

„Díky programům na podporu pracovního trhu nedošlo ke skokovému růstu nezaměstnanosti. Ve firmách však přežívají zombie pracovní pozice, které zaniknou s ukončením státní podpory,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci června letošního roku registrováno 269 637 uchazečů o zaměstnání. V průběhu června se nově zaevidovalo 38 504 lidí. Nově evidovaní uchazeči o zaměstnání pocházeli především z oblasti služeb. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na úroveň 3,7 procenta. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 93 429 osob.

Na trhu práce byl stále evidován vysoký počet volných pracovních míst. Ke konci června letošního roku jich bylo k dispozici 334 904. Mírný nárůst počtu volných pracovních pozic byl způsoben především sezónními pracemi. Na jedno volné pracovní místo momentálně v průměru připadá 0,8 uchazeče.

Díky opatřením na podporu pracovního trhu nedochází v České republice k masovému propouštění jako například ve Spojených státech. Některé pracovní pozice jsou však neudržitelné a přežívají jen díky státní podpoře. Jestliže bude státní podpora ukončena dříve, než se ekonomika vrátí do původní kondice, hrozí, že firmy budou masově propouštět.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *