CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

10. 06. 2020

0 komentářů

Inflace se vrací pod trojku

 

Pokles inflace byl v květnu sice pomalejší, ale na jejím trendu postupného snižování se fakticky nic nemění.

Loading



 


Meziroční inflace se tak z předchozích 3,2 % dostala v květnu na 2,9 %. V rychlejším ústupu jí zabránily jen vyšší spotřební daně u cigaret a alkoholu, když po vyprázdnění skladů začalo na pulty obchodů proudit zboží s vyššími daněmi a tedy i cenami.

Oproti dubnu se tak spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 %, z čehož právě tři desetiny procentního bodu „zajistily“ vyšší daně na alkohol a tabák.

Jinak asi nepřekvapí, že za celkovou meziroční inflací stojí opět především potraviny, které jsou nyní dražší o více než šest procent. Jsou letos dokonce významnějším inflačním faktorem než bydlení, které ovšem rovněž dál svižně zdražuje. Je to vidět především na cenách elektrické energie, za kterou stále připlácíme v průměru osm procent nebo nájemné, které je vyšší o necelá čtyři procenta.

Poté, co se do cen přelijí všechny letošní změny spotřebních daní, by se inflace měla dál snižovat až na cílová dvě procenta. Inflace sice aktuálně překonává prognózu ČNB, nicméně na rozhodování centrální banky nebude mít asi tento fakt s ohledem na celkový trend významný dopad.

ČNB už letos svou základní sazbu snížila o dva procentní body a uvolnila i podmínky pro poskytování úvěrů nebo nastavila nové nástroje pro podporu likvidity. Z tohoto pohledu by mohla své úkoly považovat za splněné.

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *