CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

06. 02. 2020

0 komentářů

Průmysl stále ve fázi útlumu

 

Ani prosincové výsledky průmyslu neukazují, že by se tomuto největšímu tuzemskému odvětví už podařilo odrazit ode dna. Oproti stejnému měsíci loňského roku se průmyslová výroba sice snížila „jen“ o jedno procento, avšak po zohlednění vyššího počtu pracovních dnů byl propad výrazně rychlejší (-3,4 %). Nepadala však jenom výroba a zaměstnanost, ale tentokrát došlo i na nové zakázky. Za celý rok se průmysl dokonce dostal po pěti letech expanze do útlumu a jeho výroba se reálně snížila o 0,4 %.

Loading



 

Slabá čísla za poslední čtvrtletí dávají tušit, že ani výsledek HDP nebyl v tomto období nijak oslnivý. Proto i nadále počítáme s dočasným zpomalením ekonomického růstu pod hranici dvou procent.

Největší podíl na slabém prosincovém výsledku měl automobilový průmysl, který tentokrát odepsal téměř sedm procent. Už předchozí výsledky jednotlivých automobilek (vč. odstávek v druhé největší) spolu s novými zakázkami však už dříve dávaly tušit, že expanze výroby tohoto segmentu není nekonečná. Zvlášť když nejde jen o automobilky, ale i jejich dodavatele napojené i na další evropské značky. Naproti tomu se stále ještě dařilo dalšímu striktně exportně orientovanému oboru – výrobě elektrických zařízení.

Průmysl čekají další slabé měsíce, což už ostatně indikovaly ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů. A toto očekávání potvrzují i statistiky nových zakázek, které v prosinci poklesly o 2,7 %. Nižší poptávku pociťují téměř všechny obory s výjimkou výrobců elektrických zařízení a farmacie. V červených číslech skončil navíc i automobilový průmysl. I proto nadále předpokládáme, že první pololetí bude pro český průmysl slabší a teprve až s oživením zahraniční poptávky se zejména ve druhém pololetí vrátí k růstu. A samozřejmě nižší výroba s sebou přinese i další redukci počtu zaměstnanců a zpomalení růstu mezd.

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *