CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

11. 03. 2013

0 komentářů

Ekonomika klesla, mzdy taženy odměnami

 


 

Finální číslo za HDP je o jednu desetinu horší než předběžný odhad. To bylo způsobeno revizemi předchozích čtvrtletí, v samotném čtvrtém čtvrtletí ČSÚ potvrdil předběžné údaje, tedy pokles o 0,2 % mezičtvrtletně a o 1,7 % meziročně.

Ekonomiku loni táhly dolů především útraty spotřebitelů, které se snížily reálně o 3,5 %. To je výsledek o trošku horší, než jsme předpokládali, nicméně určitě ne překvapivý. Na druhou stranu pozitivně na naši ekonomiku působil zahraniční obchod.

Z pohledu sektorů jsme se dočkali negativního příspěvku od stavebnictví, které je už od minulé krize v poměrně hluboké depresi, a zemědělství, které se vyrovnávalo se špatnými vlivy počasí. Zpracovatelský průmysl, což je pro naši ekonomiku nejvýznamnější průmyslové odvětví, přispíval v první půlce roku do HDP kladně, což se ale ve druhé půlce roku otočilo, a to hlavně kvůli horší poptávce po autech a dopravních prostředcích.

Průměrná nominální hrubá mzda v roce 2012 ve srovnání s rokem 2011 sice rostla a přesáhla kulatou hranici 25 000 Kč, ale vlivem vyšší inflace nakonec příjem průměrného zaměstnance v reálném vyjádření klesl. Zajímavým údajem je průměrná hrubá mzda ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, která rostla jak nominálně, tak reálně o 3,7 %, respektive o 0,9 %. Důvodem je pravděpodobně dřívější výplata bonusů a odměn za rok 2012 (už s prosincovou výplatou) kvůli vyšším odvodům a daním z příjmu, které platí od ledna.

Pro letošek předpovídáme mírný ekonomický růst na úrovni 0,3 %. Rizikem je horší vývoj v zahraničí, který by přes slabší vnější poptávku mohl způsobit, že by naše ekonomika zůstala letos v recesi.

REKLAMA

Petr Gapka, hlavní ekonom GE Money Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *