CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

05. 04. 2019

0 komentářů

Německý průmysl – konec recese na obzoru

 

Na konci týdne budou trhy žít německým průmyslem. Únorová čísla ukazují, že se Německo pomalu dostává z průmyslové recese, do které spadlo na konci roku 2018. Napětí okolo Brexitu a slabá Čína zchladily v posledních měsících v globální ekonomice investiční aktivitu a zahraniční obchod. Z velkých světových ekonomik takovou změnu počasí jako vždy nejhůře snáší Německo.

Loading



 

Jeho ekonomika je více průmyslově a současně více vývozně založená. Zatímco podíl vývozů na německém HDP dosahuje padesáti procent, ve Francii nebo v Itálii je to pouze třicet procent a v USA dokonce jen o něco více než deset procent.

Z počátku se zdálo, že problémy německého průmyslu jsou omezené na automobilky, které se komplikovaně vyrovnávaly s přechodem na nové emisní limity, a na chemičky, které loni trápila nízká hladina vody v Rýnu. Lednová čísla ale ukázala propad napříč klíčovými odvětvími a investory pořádně vystrašila. O to důležitější je, že únor přináší o poznání lepší zprávy. Průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla o 0,7 % a německý statistický úřad dnes ráno navíc revidoval mizerná lednová čísla z propadu o 0,8 % na meziměsíční stagnaci.

Další pozitivní zprávou pro Německo z tohoto týdne je stabilizace podnikatelské nálady v Číně (již v pondělí), která byla jedním z hlavních zdrojů nejistoty pro německé strojaře a automobilky. Právě v reakci na čínská čísla začal již na začátku týdne posilovat německý DAX. A v neposlední řadě se německým podnikům musí zamlouvat také vstřícný postoj EU k dalšímu oddálení brexitu a rýsující se obchodní příměří mezi Čínou a USA.

A to všechno jsou velice dobré zprávy i pro českou ekonomiku, která ve vleku klopýtajícího německého průmyslu začala v posledních měsících také slábnout. Uvidíme, jak v tomto světle dopadne příští týden český únorový průmysl.

REKLAMA

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Dotace pro průmysl: Německý tah a česká reakce

Německá vláda nedávno oznámila, že bude podporovat místní průmyslové podniky, chce tak reagovat na vysoké ceny elektřiny. Tato rozhodnutí mohou mít významné důsledky nejen v Německu, ale i v celé Evropě, včetně České republiky. Jedná se o krok, který reaguje na podobné iniciativy v USA a zdůrazňuje […]

Text: Filip Kučera

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *