CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

25. 02. 2019

0 komentářů

Průzkum: evropský leasing v prvním pololetí poroste, optimismus však mírně klesá

 

Podle manažerů evropských leasingových firem bude první polovina letošního roku pro jejich byznys příznivá, nicméně převažující optimismus ohledně dalšího vývoje na trhu mírně poklesl. Vyplývá to z ankety European Business Confidence Survey, kterou vždy jednou za půl roku provádí konzultantská společnost Invigors EMEA pro federaci evropských leasingových asociací Leaseurope. Jejím členem je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Loading



 

V poslední anketě, uspořádané v prosinci loňského roku, vyjádřilo 72 % respondentů názor, že v příštích šesti měsících bude evropský leasingový trh růst. V polovině roku 2018 tento postoj zastávalo 87 % dotázaných. Pokles obchodů nyní očekává 12 % manažerů, což je dvojnásobná úroveň v porovnání s předchozím měřením.

Rovných 40 % dotázaných navíc v aktuálním průzkumu potvrdilo, že čeká zhoršení situace v oblasti pohledávek z leasingu po lhůtě splatnosti, loni v červnu takto uvažovalo 23 % z nich. Žádnou změnu nyní nepředpokládá 49 % účastníků průzkumu, před půl rokem to bylo 65 %.

Analýza zároveň odhalila, že leasingové firmy počítají s určitým uvolněním konkurenčního prostředí, jen 20 % oslovených manažerů totiž očekává snížení marží, zatímco před půl rokem tento náhled vyjádřilo 39 % účastníků průzkumu. Růst čistého zisku své firmy v dalších šesti měsících předpovědělo v nejnovější studii 60 % respondentů (loni v červnu to bylo 70 %), pouze 7 % z nich naopak počítá s poklesem, to je stejný podíl jako v přechozím měření.

Partner společnosti Invigors EMEA Richard Ryan k výsledkům dodal: „Z průzkumu vyplývá, že evropský leasing by měl zažít úspěšný start do roku 2019, ale na obzoru se zřejmě objevují mračna. Existuje rostoucí menšina manažerů, která neočekává žádnou změnu v objemu obchodů, případně předpokládá jeho pokles. Další měřené ukazatele potvrzují spíše pozitivní trend, nicméně zdá se, že na trhu sílí obava z růstu špatných dluhů.“

REKLAMA

Opatrně vyhlížejí příští měsíce také představitelé tuzemských leasingových firem sdružených v ČLFA. Důvodem je hlavně aktuální vývoj financování firemních investic. „Zatímco v kategorii financování domácností jsme loni vykázali nárůst obchodů o 1,9 %, v oblasti financování podnikatelů došlo k meziročnímu snížení o 2,1 %. Příčinou byl zejména pokles prodejů nových osobních automobilů. Hlavním rizikem pro letošní rok je slábnoucí dynamika tuzemské, ale i německé ekonomiky. Přesto předpokládáme celkový nárůst obchodů našich členských firem v řádech jednotek procent,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Tisková zpráva ČLFA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *