CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

30. 07. 2012

0 komentářů

Česká ekonomika zřejmě opět spadne do recese

 


 

Druhé čtvrtletí by mělo vykompenzovat nečekaný a silný propad zaznamenaný v prvních třech měsících letošního roku. Hospodářský pokles prvního čtvrtletí (mezičtvrtletně o 0,8 %) byl podle našeho názoru negativně ovlivněn některými dočasnými faktory jako například nižší výběr daní z produktů (zejména u cigaret) či únorové velmi mrazivé počasí. Za samotné druhé čtvrtletí tedy očekáváme oproti prvnímu kvartálu růst reálného HDP o 0,6 %.

Hospodářský výhled pro druhou polovinu letošního roku i pro rok 2013 ovšem zatemňuje nepříznivé vnější prostředí. Ekonomika eurozóny letos poklesne dle našich odhadů o 0,5 %, v příštím roce bude pouze stagnovat. Kvůli tomu zaznamená letos česká ekonomika také pokles o půl procenta, pro rok 2013 očekáváme mírné oživení a vzestup o 0,6 %.

Hlavním tahounem ekonomiky budou letos opět čisté exporty s vysokým příspěvkem k hospodářskému růstu ve výši 2,3 procentního bodu, když zahraniční obchod zaznamenal v posledním čtvrtletí loňského roku a první poloviny letošního roku výrazné zlepšení. Za celý letošní rok předpokládáme přebytek bilance zahraniční obchodu v rekordní výši téměř 300 mld. CZK. Pro příští rok již očekáváme pouze minimální zlepšení.

Naopak pokles stále očekáváme u domácí poptávky, a to kvůli pokračujícímu snižování vládních výdajů, spotřeby domácností a investiční aktivity. Výdaje domácností budou nadále klesat s tím, jak kupní sílu domácností negativně ovlivňuje další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší míra inflace, nízký růst nominálních mezd a zvyšující se nezaměstnanost. Ekonomická recese bude znamenat vzestup míry nezaměstnanosti z loňských prosincových 8,6 % na 9,2 % na konci letošního roku. Trend bude bohužel pokračovat i v roce 2013 (směrem k 9,7 %), oživení ekonomiky totiž nebude tak výrazné, aby trend otočilo.

Inflace má svůj vrchol za sebou, v nadcházejících měsících se ovšem bude stále držet nad úrovní 3 %. Meziroční dynamika spotřebitelských cen kulminovala na 3,8 % v březnu, během druhého čtvrtletí inflační tlaky polevily na červnových 3,5 %. Za inflací nad 2% inflačním cílem ČNB stojí především nákladové faktory z titulu vyšších nepřímých daní, regulovaných cen, dražších pohonných hmot a potravin.

Oproti předchozí prognóze jsme revidovali inflační výhled k vyšším hodnotám, když letošní průměrnou inflaci odhadujeme na 3,6 %, pro příští rok pak na 2,7 %. Za vzestupnou revizí stojí zejména dramaticky vyšší ceny agrárních komodit na světových trzích a indikace letošní slabší úrody ve světě i u nás. V posledních týdnech jsme též svědky opětovného růstu cen ropy. Významnou roli ve vyšším inflačním vývoji budou i nadále hrát změny v nepřímých daních. Primární dopady daňových změn přispívají do letošní inflace 1,2 procentního bodu, v roce 2013 to pak bude 1 procentní bod související se zvýšením DPH a spotřebních daní na cigarety.

Na červnovém zasedání ČNB snížila svoji klíčovou sazbu o 25 bb na 0,50 %. Předpokládáme, že na této úrovni tato sazba zůstane minimálně do konce příštího roku. Další snížení sazeb ovšem nelze vyloučit, zejména pokud by se situace v eurozóně vyhrotila nebo se začala kumulovat jiná protiinflační rizika.

V horizontu do konce letošního roku se jeví prostor pro výraznější posílení koruny jako limitovaný. Česká ekonomika bude v průběhu druhého pololetí bojovat s recesí, příspěvek čistých exportů k dynamice HDP se bude postupně snižovat. Z pohledu úrokových sazeb zůstane česká koruna pro zahraniční portfoliové investory nezajímavá. Optimisticky nevypadá ani vnější prostředí. Evropská dluhová krize se promítá do slábnoucí ekonomické výkonnosti. V ročním horizontu by koruna již mohla být silnější, když očekáváme postupný náběh ekonomiky na růstovou křivku.

Hlavní rizika makroekonomické prognózy spatřujeme v zahraničí. Hlavním rizikem je hlubší a delší než v současné době předpokládaná recese v eurozóně, rozšíření a eskalace dluhové krize.

Makroekonomická prognóza

 

 

 

 

2011

2012

2013

HDP (reálný růst, y/y v %)

1,7

-0,5

0,6

Spotřeba domácností (reálný růst, y/y v %)

-0,6

-1,9

1,3

Fixní investice (reálný růst, y/y v %)

-0,9

-3,1

-1,2

Zahraniční obchod (mld. CZK)

190,3

296,6

305,6

Průmyslová výroba (reálný růst, y/y)

6,7

1,0

-1,0

Maloobchod (reálný růst, y/y v %)

2,0

-1,1

0,0

Mzdy (nominální růst, y/y v %)

2,4

3,1

3,3

Nezaměstnanost (MPSV, v %)

8,5

8,7

9,3

Inflace (y/y, v %)

1,9

3,6

2,7

Korigovaná inflace (y/y, v %)

-0,2

0,0

0,3

Ceny potravin (y/y, v %)

4,6

4,1

3,9

Ceny pohonných hmot (y/y, v %)

9,8

5,2

-0,3

Regulované ceny a daně (y/y, v %)

4,8

7,4

4,2

3M PRIBOR (průměr)

1,19

1,13

1,03

2W Repo (průměr)

0,75

0,62

0,50

EUR/CZK (průměr)

24,6

25,1

24,6

 Zdroj: Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *