CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

27. 12. 2017

0 komentářů

Efekt konce roku sráží korunu na nejslabší úroveň od začátku října

 

Česká koruna ve středu proti euru poměrně výrazně oslabila. Její kurz se dostal z úrovní pod 25,80 CZK/EUR, kde ráno otevíral, až na 25,95 CZK/EUR (v 16:30). Česká měna si tak odepisuje dvě třetiny procenta a je nejslabší od začátku října.

Loading



 

Důvodem je, že je pro investory drahé vlastnit koruny přes přelom roku kvůli odvodům, které české banky platí do Fondu pro řešení krize. A jelikož je držba korun drahá, někteří investoři se korun zbavují. Tento faktor ale už zítra pomine. Nákup korun na mezibankovním trhu provedený zítra se zúčtuje dle pravidla D+2 až v úterý 2. ledna, a nebude tak zatížený příspěvky do Fondu. Koruna by proto měla alespoň část svých dnešních ztrát umazat a do konce týdne se přiblížit úrovni 25,70 CZK/EUR, kde podle našeho výhledu letošní rok zakončí. A v novém roce bude posilovat dále. Pro investory je nadále dobrou sázkou díky velmi pravděpodobnému růstu sazeb ČNB.

Koruně nedokázal pomoci ani ráno zveřejněný prosincový konjukturální průzkum ČSÚ. Podle něj vystoupala důvěra v českou ekonomiku na nejvyšší úroveň od roku 2008, a to díky zlepšení nálady mezi podnikateli. Důvěra spotřebitelů velmi mírně poklesla, meziročně ale zůstává vyšší.

MAREK DŘÍMAL, KOMERČNÍ BANKA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vynutí si nakonec společná měna i politickou integraci?

Měnová reforma nahrazující korunu eurem byla na spadnutí. Česká národní banka už přestávala tisknout korunové bankovky. K očekávané a vcelku dost propagované měnové reformě nakonec nedošlo. Právě zachování si koruny jako vlastní měny a suverénní kurzový závazek ČNB na oslabení koruny ovlivnil tuzemskou zaměstnanost a inflaci. Letošní […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

16. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *