CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

18. 05. 2010

0 komentářů

CEESEG: Opět roste poptávka institucionálních investorů

 


 

Ve druhém pololetí roku 2009 se free float emitentů veřejně obchodovaných na burzách CEESEG ve Vídni, Budapešti, Lublani a Praze zvýšil na 87,8 mld. USD (celková tržní kapitalizace za prosinec 2009: 200,9 mld. USD), a to pod tlakem kladných cenových efektů a rally v kalendářním roce 2009. 76,5 % je v držení tuzemských a zahraničních institucionálních investorů, 6,1 % drží nefinanční strategičtí investoři a 17,4 % tuzemské soukromé domácnosti.

Studie kromě toho ukázala, že ve skupině institucionálních investorů je 86 % akcií v rukou mezinárodních institucionálních investorů.V průměru v rámci CEESEG pocházejí největší institucionální investoři na jejích burzách z USA (30,4 %) a z UK (16,2 %), následováni Rakouskem (10,7 %), Německem (7,7 %) a Francií (4,8 %).

Celkově převládají růstoví investoři, přičemž vzrostl podíl investorů orientovaných na hodnotu, na dalším místě jsou instituce typu GARP (growth at a reasonable price – růst za přiměřenou cenu). Převládá investorský typ s nízkým až středním ukazatelem obratu portfolia (ukazatel obratu udává, kolikrát za rok v průměru institucionální investoři vymění cenné papíry ve svých celkových portfoliích), z čehož plyne, že zaujímání pozic na trzích CEESEG je obvykle dlouhodobé povahy.

Pražská burza cenných papírů: zejména investoři s vysokou angažovaností ve východní Evropě navýšili své pozice, na vzestupu je investování orientované na hodnotu

Free float akcií veřejně obchodovaných na PSE se ve druhém pololetí 2009 zvýšil na objem 11,6 mld. USD, a to pod tlakem kladných cenových efektů a rally v kalendářním roce 2009. Objem free floatu v držbě tuzemských soukromých domácností se odhaduje na 7 %. Tuzemské nefinanční instituce mají podle odhadu v držbě asi 14 % obchodovaných akcií. Zbylých 79 % je v rukou institucionálních investorů. Celkově připadá na instituce se základnou v USA 38 % všech zjištěných držeb akcií registrovaných na PSE, následují Spojené království (16 %) a Polsko (7 %). Zejména investoři z USA s vysokou angažovaností ve východní Evropě opětovně navýšili své pozice na PSE, stejně jako institucionální investoři orientovaní na hodnotu.

REKLAMA

Z hlediska investičního typu nadále převládají na růst orientovaní investoři, nicméně zároveň roste podíl hodnotových investorů.

O studii

Studie společnosti Ipreo zkoumá regionální původ a investiční typy institucionálních investorů, kteří investují do společností veřejně obchodovaných na burzách CEESEG ve Vídni, Budapešti, Lublani a Praze. Studie rovněž analyzuje ukazatel obratu portfolia, tj. četnost výměny obsahu portfolia. Údaje o trzích CEESEG jsou průměrné hodnoty vypočtené ze zjištění jednotlivých burz, proto se výsledky za jednotlivé tuzemské trhy mohou lišit, jelikož rakouské, maďarské, české a slovinské instituce investují ve větším množství své prostředky do místního akciového trhu a v důsledku reprezentují v lokálním měřítku větší podíl oproti průměru za CEESEG.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *