CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

07. 04. 2015

0 komentářů

Slováci poskytnou na dálnicích bezplatnou pomoc řidičům

 


 

Slováci poskytnou na dálnicích bezplatnou pomoc řidičům

Bratislava – Motoristé, kterým se na slovenských dálnicích a rychlostních silnicích porouchá vozidlo, mohou využít bezplatné pomoci od techniků tamního správce dálniční sítě. Národní dálniční společnost (NDS) před velikonočními svátky spustila systém technické podpory pro řidiče v nouzi. Novinářům to dnes řekl šéf NDS Milan Gajdoš.

„NDS zpřístupní tuto službu na celé dálniční síti. Je poskytována 24 hodin denně, 365 dní v roce,“ uvedl Gajdoš. Motoristé mohou v případě potřeby kontaktovat pracovníky NDS na telefonním čísle 0800 100 007.

Pracovníci dálniční patroly zajistí motoristům například výměnu kola, odtáhnutí porouchaného vozidla na nejbližší odstavnou plochu nebo doplní pohonné hmoty k dojezdu k nejbližší čerpací stanici. Služba ale nenahradí práci záchranných složek.

NDS systém pomoci řidičům v nouzi testovala na vybraných úsecích dálnic a rychlostních silnic více než rok. „Služba má opodstatnění, je příspěvkem pro zvýšení bezpečnosti,“ uvedl Gajdoš. Kromě samotné technické pomoci řidičům v nouzi NDS zajistí také označení porouchaného vozidla dopravním značením, aby kleslo riziko kolize s projíždějícími vozidly.

REKLAMA

Spuštění systému technické pomoci řidičům ocenila policie. „Pokud někdo zažil jen obyčejný defekt na dálnici, ví, že to vytváří nebezpečnou situaci. Platí to zejména na dálnici mezi Bratislavou a Trnavou, kde chybí odstavný pruh,“ doplnil policejní viceprezident Ľubomír Ábel. Řekl, že letos zahynulo na slovenských dálnicích osm lidí, z toho polovina byli chodci.

Provoz na několika úsecích slovenských dálnic a rychlostních silnic až do podzimu zpomalí rozsáhlá výměna a výstavba nových svodidel, kterou zahajuje NDS. Investice za 80,5 milionu eur (2,2 miliardy korun) se dotkne více 167 kilometrů silnic.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *