CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

16. 10. 2014

0 komentářů

Elektřina od 90. let zdražila osmkrát, ukázala studie

 


 

Elektřina od 90. let zdražila osmkrát, ukázala studie

Praha – Cena elektřiny pro domácnosti stoupla od začátku 90. let na osminásobek. Spolu s vodou a teplem patří k položkám, které jsou dražší i při zohlednění rostoucí průměrné mzdy, zatímco většina ostatního zboží v poměru s příjmy domácností zlevnila.

Vyplývá to ze studie Proč je elektřina osmkrát dražší, kterou ve čtvrtek představilo Hnutí Duha.

Cena rostla kvůli deregulaci i finanční krizi   

Studie popisuje faktory, které růst cen elektřiny ovlivnily. Podle energetického experta portálu TZB-info Bronislava Bechníka, který je autorem analýzy, první skokové zdražení o zhruba dvě třetiny nastalo v roce 1991. V letech 1996 až 2001 vlivem deregulace ceny vzrostly v průměru o 16 až 17 procent a ještě mezi lety 2006 a 2009 dosahoval průměrný meziroční růst osm procent, především kvůli zdražování energetických komodit před finanční krizí.

Obnovitelné zdroje, o kterých se v souvislosti se zdražením elektrické energie mluvilo nejčastěji, se na celkovém nárůstu podílely deseti procenty.

REKLAMA

Obnovitelné zdroje elektřinu nezdražily, tvrdí studie

Svádět růst ceny elektřiny hlavně na podporu obnovitelných zdrojů je podle Hnutí Duha chybné. „Studie Bronislava Bechníka přehledně ukazuje, že k hlavním skokům v cenách elektřiny došlo dávno předtím, než se do nich začaly podpory obnovitelných zdrojů promítat,“ řekl energetický expert hnutí Karel Polanecký.
    
Hnutí studii představilo v době, kdy vláda finišuje s přípravou novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Ekologická organizace na ní kritizuje především to, že navrhovaný zákon neobsahuje žádný způsob podpory obnovitelných zdrojů, jež by mohla platit třeba jen po omezenou dobu.
    
Vedle analýzy růstu ceny za uplynulé období se studie věnuje jednotlivým složkám. Podle výsledků největší část zákaznických plateb končí u distribučních společností, následují výrobci a dodavatelé elektřiny a státní rozpočet prostřednictvím DPH. Analýza posuzuje dva nejběžnější tarify, a to pro domácnosti využívající elektřinu jen k provozu spotřebičů a pro ty, které mají navíc elektrický bojler nebo akumulační kamna.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *