CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

14. 03. 2014

0 komentářů

Boom minipivovarů pokračuje. O sládky se musí dělit

 


 

Boom minipivovarů pokračuje. O sládky se musí dělit

Praha – V České republice loni přibylo 50 nových pivovarů, skončil pouze jediný. Celkově už jejich počet přesáhl 220. „Po dalších padesáti má přibýt letos i v příštím roce,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

„Já sám vím v tuto chvíli nejméně o třiceti, které se již v současnosti budují,“ dodal Šuráň. Před několika lety přitom odhadoval, že si na sebe v Česku dokáže vydělat kolem 250 minipivovarů. „Teď předpokládám, že zhruba do pěti let se tento počet ustálí na počtu kolem 350 až 400. To znamená, že minipivovar bude v prakticky každém městečku a samozřejmě také na turisticky atraktivních místech,“ dodává. Pak se již trh zřejmě nasytí.

Největší koncentrace minipivovarů je nyní na severní Moravě. „Je to dáno velkou koncentrací lidí s dělnickými profesemi, pro něž je pivo nejoblíbenější nápoj,“ vysvětluje Radovan Koudelka, viceprezident svazu, který podniká právě v tomto regionu.

Chybějí sládci

Ještě většímu množství nově zakládaných pivovarů brání podle Šuráně nedostatek kvalifikovaného personálu a hlavně sládků. „Už nyní je běžné, že jeden sládek vaří pro tři až čtyři minipivovary a přejíždí mezi nimi,“ říká.

REKLAMA

Svaz, který v současné době sdružuje zhruba třetinu existujících minipivovarů, chystá na 14. a 15. června na Pražském hradě třetí ročník Festivalu minipivovarů. Zúčastnit by se mělo zhruba sedmdesát výrobců.

Už tento víkend se v areálu pivovaru Zvíkov uskuteční degustační soutěž Jarní cena českých sládků. Porota složená ze sládků významných velkých (a tudíž nezávislých) pivovarů určí vítěze z více než 300 vzorků devadesáti tuzemských minipivovarů. Rozsahem jde nyní o druhou největší degustační soutěž piv v České republice.

Maximálně deset tisíc hektolitrů

Do kategorie minipivovarů v současné době spadají výrobci,  kteří za rok uvaří maximálně deset tisíc hektolitrů.

Náklady na pořízení minipivovaru se v současnosti podle odborníků pohybují v řádech milionů korun.  „Ten, kdo by chtěl vařit ročně kolem dvou tisíc hektolitrů, musí počítat s investicí zhruba pět až osm milionů korun,“ uvádí majitel zvíkovského pivovaru Michal Voldřich. Ten si pochvaluje i letošní teplou zimu, která odvádí lidi z hor a přivádí k jiným atrakcím, tedy i do minipivovarů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *