Brno – Jeden z dílčích pokusů o to, aby v potravinách bylo méně solí a cukrů, ztroskotal.
Přes tlak Evropské komise i potravinářů, včetně těch českých, přes evropský parlament neprošel plán, který měl výrobce motivovat ke snižování obsahu cukru a soli v potravinách.
Větší množství soli a cukru v jídle vede k obezitě a dalším civilizačním chorobám. A každým rokem zemře na světě kvůli vysoké spotřebě cukru kolem 35 milionů lidí, jak varovali vědci z Kalifornské univerzity, podle kterých se nadměrná konzumace nápojů a potravin s přidanými sacharidy podepisuje na zvýšeném výskytu rakoviny, kardiovaskulárních nemocí a diabetu.
Změna neprošla
Plány Evropské komise a potravinářů počítaly s tím, že výrobci budou moci na etiketách informovat, že jejich produkty obsahují méně cukru a soli. Změnila by se tak dosavadní praxe, která potravináře ke snižování obsahu soli a cukru nemotivuje – nyní se mohou výrobci na obalech chlubit sníženým obsahem cukru až ve chvíli, kdy jeho podíl klesne nejméně o 30 procent.