CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

01. 11. 2010

0 komentářů

Spořitelny v tísni: Vyšší úrok, prémie a „bez poplatku“

 


 

Stavebním spořitelnám končí zlaté časy. Přesto – nebo právě proto – se teď snaží nalákat další klienty. Slibují třeba dorovnání státního příspěvku na úroveň před (chystanými) vládními škrty nebo uzavření nové smlouvy zdarma.
Podrobnější zkoumání „akčních nabídek“ ale ukazuje, že spořitelny vykompenzují nižší státní příspěvek maximálně z jedné šestiny. A místo „smlouvy zdarma“ půjde v mnoha případech jen o nižší vstupní poplatek.
Nicméně – i přes poloviční státní příspěvek a konec daňového osvobození připsaných úroků – zůstane stavební spoření zajímavým produktem pro velice opatrné investory. Hlavní konkurenční výhoda proti spořicím účtům či termínovaným vkladům ale zmizí.
Podívejme se třeba na člověka, který chce po dobu šesti let jednoduše a bezpečně ukládat 20 tisíc korun ročně. Pokud teď uzavře novou smlouvu na stavební spoření, vydělá při dosavadní státní podpoře až 23,6 tisíce korun. Po škrtech v podpoře mu sice spoření vydělá jen 17,3 tisíce, ale pořád to bude zhruba o čtyři tisíce víc než nejlepší spořicí účet za nynějších podmínek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *