CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

15. 07. 2009

0 komentářů

Čína hromadí devizové rezervy raketovou rychlostí

 


 

Magická hranice dvou bilionů amerických dolarů je pokořena. Zatímco ještě před třemi měsíci devizové rezervy Číny nedosahovaly této úrovně, ke konci června už měly hodnotu 2,13 biliónů dolarů. Za druhé čtvrtletí letošního roku tak vzrostly o 178 miliard..
Zásoba cizích měn se v Číně zvyšuje tak rychle proto, že nejlidnatější hospodářství na světě dokáže i přes globální recesi rychle růst. V prvním čtvrtletí vzrostl čínský HDP meziročně o 6,1 %, což bylo sice méně než v předchozím čtvrtletí, avšak poslední odhady agentury Bloomberg hovoří o tom, že v druhém kvartálu bude zaznamenán růst produktu meziročně o 7,8 %. Skutečné číslo se dozvíme ve čtvrtek.
Existuje zde navíc důvod věřit,  že rychlý růst bude díky vládním stimulačním operacím pokračovat i v dalších čtvrtletích. Tento předpoklad potvrzují i dílčí ukazatele jako poslední maloobchodní tržby nebo průmyslová výroba.
Potenciální zrychlování růstu napovídá zahraničním subjektům, že je vhodné v Číně investovat, protože v budoucnu se jimi vyrobené produkty střetnou s vysokou poptávkou po nich. A jestliže nechtěly v Číně rozjet vlastní business, ale „pouze“ chtěly nakupovat do svých portfolií čínské akcie, uspěly – od začátku roku už hlavní čínský akciový index posílil o 75 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *