CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

26. 05. 2009

0 komentářů

Akcionáři budou moci hlasovat také elektronicky

 


 

Praha – Odstranit překážky, které odrazují akcionáře od výkonu hlasovacích práv. To je hlavním cílem evropské směrnice o výkonu některých práv akcionářů z července 2007, kterou má do českého právního řádu zavést další novela obchodního zákoníku. S jejím návrhem v pondělí souhlasila vláda, nyní ji projedná Parlament.
„Čeští akcionáři tak budou moci plně využít svá práva v zahraničí, stejně jako zahraniční subjekty v České republice,“ vysvětluje podstatu evropské směrnice ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
Jednodušší pozvánka i hlasování
Novela umožní svolat valnou hromadu akciové společnosti pomocí elektronických prostředků, pokud má takovou možnost ve stanovách nebo si ji akcionáři odhlasují. Povinné však zůstane zveřejnění pozvánky přinejmenším v Obchodním věstníku. Oproti dosavadnímu stavu skončí povinnost otisknout pozvánku také v dalším periodickém tisku.
Akciové společnosti si budou moci upravit možnost hlasování na valné hromadě s využitím elektronických prostředků nebo korespondenční formou (klasickou poštou). Podrobnosti mají obsahovat stanovy každé společnosti, podmínkou je však možnost ověřit totožnost osoby oprávněné vykonat hlasovací právo a určit akcie, s nimiž je toto právo spojeno.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *