CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

07. 01. 2013

0 komentářů

2013: V eurozóně recese, v USA růst

 


 

Ekonomika USA se zlepšuje fiskálnímu útesu navzdory

Ve Spojených státech patří k nejpřesnějším indikátorům předpovědi recese tzv. Index národní aktivity chicagského Fedu. Pokud se pohybuje pod hodnotou –0,7, tak se ekonomika nachází už v recesi. Za říjen už balancoval na úrovni –0,64, ale nejnovější data za listopad, poslala index na úroveň +0,10.  Hodnota tříměsíčního klouzavého průměru vystoupala na –0,20 což je výrazný odstup od prahu recese. „Ve zpětném pohledu, lepší než očekávaná čísla z Číny a stabilizace v Eurozóně měly rozhodně pozitivní vliv na ekonomiku Spojených států skrze zvýšení objednávek a vývozu, takže bych očekával, že Index aktivity zůstane od prahu recese dostatečně vzdálen po celý rok 2013.“ komentuje analytik Saxo Bank, Peter Garnry a dodává, že „nyní roste americká ekonomika pomalejším tempem, než se předpokládalo, ale tempo se bude zrychlovat, což je dobrá zpráva do nového roku“.
saxo-makro-130107-01

Eurozóna stále klesá a zlepšení je velmi pomalé

S eurozónou to ale tak dobře nevypadá. Prosincový indikátor ekonomického cyklu EuroCOIN, zveřejněný centrální bankou Itálie se zlepšil jen nepatrně na hodnotu –0,27 z –0,29, což signalizuje, že ekonomická aktivita Eurozóny je stále v záporném území. Pozitivní je, že se situace postupně zlepšuje. „Pokud se tento index dramaticky nezlepší v tomto čtvrtletí, pak je velmi pravděpodobné, že eurozóna bude v recesi nebo nepo roste v první polovině roku 2013. Nejnovější údaje o ekonomice eurozóny ukazují, že pro guvernéra Evropské centrální banky je ještě prostor, aby pokračoval ve svém cíli uvolňováním politiky ECB a realizování krátkodobé inflace. Jako ukazatel může posloužit pohled na čísla peněžní zásoby M3, které ukazují, že nabídka peněz meziročně vzrostla o 3,8%.“ dodává Garnry.
saxo-makro-130107-02

Americká ekonomika se tedy zlepšuje i přes obavy z fiskálního útesu a zlepšující se trh nemovitostí může vykompenzovat výpadek ve vládních výdajích v roce 2013. Pravděpodobnost americké recese je v tento moment velice nízká. Eurozóna je stále v poklesu a zlepšení ekonomické aktivity je velmi pomalé.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *