CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

25. 01. 2012

0 komentářů

Subjekty:

2012: Rok draka nebude na draka

 


 

Přesto mají akciové index skvělý lednový start – konkrétně americký index S&P 500, který zahrnuje 24 sektorů ekonomiky Spojených států, zažívá nejlepší začátek roku od roku 1997. Čím to? Objevuje se méně špatných zpráv, investoři začínají oceňovat tříleté půjčky, které ECB poskytla evropským bankám (tzv. LTRO), lepší se finanční podmínky v Evropě (klesá 3-měsíční Euribor) a snižuje se systémové riziko.To se projevuje v náznaku oživení akcií cyklických odvětví (např. automobilový sektor vzrostl od začátku roku o 16 %, polovodiče o 13 %) nebo výrazném růstu tzv. padlých andělů jako je Bank of America (BAC) nebo sektor solární energetiky (shodně růst o 27%).

Co bude ovlivňovat dění v roce 2012?

Sledované události v roce 2012

a)     Nekonečně mnoho euro summitů.

b)    Zasedání amerického FEDu.

c)     29. únor: 2.kolo LTRO.

d)    20. březen: termín pro krachující Řecko – druhý balíček pomoci (130 mld. EUR). Předpokladem poskytnutí balíčku je dohoda s privátními věřiteli na výši restrukturalizace řeckého dluhu (od červencového plánu není konečné řešení na stole), reálně hrozí default Řecka a nákaza do Portugalska i dalších zemí.

e)     1. čtvrtletí: splatnost největšího objemu dluhopisů v tomto roce.

REKLAMA

f)     duben: volby ve Francii (tyto volby jistě budou ovlivněny ztrátou ratingu AAA, politikou úspor, růstem populismu a vlivu euroskeptiků).

g)    červen: pravděpodobně začnou platit zpřísněné kapitálové požadavky pro banky. Tzv. jádrový kapitál „Tier 1 capital“ by měl dle EBA (European Banking Authority) dosahovat 9%.

Sledovaná témata v roce 2012

a) Stav globálního trhu se státními dluhopisy: nafouklá bublina 

Jen v rámci států G7 mají v roce 2012 splatnost státní dluhopisy v objemu 7,3 bln. USD (+ 566 mld. USD úroky). V čele pelotonu je Japonsko s 3,05 bln. USD a USA s 2,76 bln. USD. Splatné dluhopisy vydané globálními korporacemi představují další 1 bln. USD. Podle Standard & Poor’s činí v případě zpomalování ekonomik splatný dluh (korporátní + státy G7) do roku 2016 18,5 bln. USD!

Důležité bude sledovat vývoj evropských dluhopisů zemí PIIGS, zdali se podařilo zvrátit trend vývoje rostoucích výnosů. Další země PIIGS budou po vzoru Řecka zkoušet provést restrukturalizaci svého dluhu, což bude jistě zdrojem dalších tenzí.

b) Udržitelnost růstu v USA při problémech a recesi v Evropě či zpomalení v Číně

Podzimním trendem byla akcelerace růstu v USA při zpomalení EU a Číny. Jaký bude trend v roce 2012?

REKLAMA

CITI index ekonomického překvapení je vysoko. V.příštích měsících existuje možnost zklamání ve smyslu zpomalení americké ekonomiky.

c) Jak dlouho udrží firmy ziskové marže na maximech 

Schopnost firem navzdory krizi zvedat zisky byla a je obdivuhodná (firmy mohly těžit z velké nezaměstnanosti, IT technologií nebo využití nových trhů – Emerging markets). Nyní již není prostor pro další expanzi ziskových marží – jsou 50 % nad historickými normami, dlouhodobě existuje tendence oscilovat kolem průměru, existuje zde tedy prostor pro kompresi marží.

Negativní aspekty pro zisky firem představuje recese v Evropě, růst cen ropy nebo silný dolar (zejména pro velké korporace). V bankovním sektoru je patrná limitovaná schopnost dosahovat zisku.

I přes možný pokles marží je ale ocenění trhu levné: aktuální průměrná hodnota P/E u akcií z indexu S&P 500 je 13,9, odhadované průměrné P/E pro rok 2012 je 12,5. Čistý zisk na akcii (Earnings Per Share – EPS) činil v roce 2011 97 USD (meziroční změna +16%), což je historický rekord; předchozí rekord činil 88 USD (rok 2006).

d) Bude čínské zpomalení ve znamení soft landing, či hard landing?

Argumentem pro pozitivní vývoj jsou příznivé zprávy z konce roku 2011 (HDP za 4Q +8,9% vs. 8,7% odhad), snížení povinných rezerv o 0,5% (poprvé od r.2008) a existence polštáře pro snižování sazeb (na rozdíl od západu). Naopak nejistotou je stav realitního trhu. Investoři čínským akciím nevěří (možný zdroj pozitivního překvapení). Bude rok 2012 ve znamení draka?

REKLAMA

Kam se podívají indexy v roce 2012

Od svého dna v říjnu 2011 vzrostl index S&P 500 o 20 %, nyní se pohybuje –3,5 % od maxima z dubna 2011.

Očekáváme, že se indexy budou obchodovat v širokých mantinelech a volatilita zůstane i nadále vysoká:  odhad pro S&P 500 1130 – 1470 bodů. Rovněž očekáváme dosažení nových maxim od vypuknutí finanční krize v roce 2008, ale vzhledem k evropskému chaosu (krize EU jen tak nezmizí) a potenciálním rizikům ve světě (Irán, Čína, Indie) přijde i tradiční výrazná korekce.

Na základě technických indikátorů, studiích historické volatility, snížené aktivitě retailových investorů a „podváženým“ akciovým pozicím institucionálních investorů se můžeme dočkat překvapivě velké rally.

Krátkodobě však akcie nástup do nového roku přepálily a v brzké době očekáváme korekci předchozího růstu.

Zajímavé sektory pro rok 2012: IT, energetika

Oproti loňskému roku doporučujeme v portfoliu zvýšit váhu cyklických sektorů.

Zajímavé regiony pro rok 2012: Japonsko, Jižní Amerika, vybrané sektory v Číně

A co na to čeští investoři?

Výsledky lednové ankety na serveru www.akcie.cz k 24.1.2012:

Jak se podle vás zhodnotí akcie v roce 2012 oproti uplynulému roku? (1764 hlasujících)

  • Více (43%)
  • Přibližně stejně (28%)
  • Méně (29%)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *