CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Jana Albertová

05. 03. 2008

22 komentářů

Zemědělské komodity: Novodobé zlato pro lidstvo

 


 

Investiční poradci radí: „Investujte do komodit jako jsou ropa, drahé kovy. Průmyslové kovy také nejsou špatnou alternativní investicí.“ Na zemědělské komodity se však stále zapomíná, přičemž není to tak dávno, co chléb v České republice podražil z 15 Kč na 27 Kč během pár týdnů.


Proč tedy investovat jenom do ropy či zlata, když význam zemědělských komodit raketově roste? S prázdným žaludkem se těžce investuje do čehokoliv.

Důvodů, proč ceny zemědělských komodit (zrnin) nadále rostou, je několik. Jedním z nich je strmě rostoucí cena ropy (pokořila již hladinu 102 USD/barel na newyorské burze), která zdražuje veškeré náklady farmářů na produkci úrody (zasetí, postřiky, hnojení, sklizeň a samozřejmě pak transport).

S cenovým vývojem na trhu s ropou pak také souvisí situace na trzích zemědělských plodin, které se používají na výrobu složek do biopaliv. V Evropské unii je to (stejně jako v ČR) především řepka olejná, v USA je to kukuřice, v Jižní Americe pak sója a třtina cukrová.

REKLAMA

Lákavé státní dotace farmářům přiměly zemědělce k omezení osevních ploch pro produkci potravin a specializování se na pěstování vybraných plodin, které jsou určeny pro výrobu biopaliv. V USA se z tohoto důvodu výrazně omezila osevní plocha pšenice v roce 2007, navíc počasí následně nepřálo vývoji úrody a i proto se letos na jaře očekává propad amerických zásob pšenice na nejnižší úroveň za posledních 60 let.

Zajímavostí je, že s ója a kukuřice již získaly pojmenování „sypký poklad USA“, protože tyto dvě komodity zabírají většinu osevní plochy na úkor ostatních plodin z důvodu boomu výroby a obchodu s biopalivy. V letošním roce se k „sypkému pokladu“ možná přidá i pšenice. USA je totiž třetím největším producentem pšenice na světě, přičemž 10 největších producentů vypěstuje dvě třetiny světové produkce.


Dalším zásadním důvodem růstu cen zemědělských komodit je zvyšující se koupěschopnost obyvatelstva, především střední společenské vrstvy v Indii a Číně. Rostoucí příjmy umožňují většině lidí nakupovat kvalitnější potraviny, přičemž konzumace donedávna cenově nedostupných mléčných výrobků a masa se zvyšuje.

REKLAMA

Pro produkci 1 kg masa je zapotřebí přibližně 6 kg krmných směsí, což jsou právě tolik zmiňované zrniny. Vzhledem k rostoucím cenám vstupů a enormní poptávce především z Asie, dochází samozřejmě k novým cenovým maximům i na trzích s masem, mlékem a rostlinnými oleji.

Pokud si ještě přidáme k výše zmíněným důvodům růstu cen zemědělských komodit klimatické změny, tj. vliv počasí na úrodu, dokáže si každý z nás představit, že ceny zemědělských komodit nemají důvod klesat. Například v případě pšenice došlo vzhledem ke špatnému vývoji počasí v roce 2007 v Austrálii, Kanadě, USA, Francii i Ukrajině k poklesu letošních světových zásob pšenice na nejnižší úroveň za posledních 25 let, což je další důvod k tomu, aby cena pšenice rostla na další maxima.

Velké investiční fondy proto stále více zařazují investice do zemědělských komodit do svých portfolií jako dobrou alternativu proti padajícímu akciovému trhu. Rovněž dle studií International Food Policy Research Institute i přidružené organizace OSN World Food Program budou ceny potravin nadále růst.

Graf: Pšenice od listopadu 2004 do 29. února 2008
(Ceny jsou v USD/100 bušlů; 1 bušl = 27,215 kg)

Graf vývoje ceny pšenice
Zdroj:
X-Trade Brokers (xtb.cz)

REKLAMA

Jak lze investovat do zemědělských komodit?

Abyste mohli začít obchodovat se zemědělskými plodinami, nepotřebujete mít své vlastní silo, ani vlastnit své vlastní pole. Stačí, když si na začátek vyčleníte kapitál minimálně v řádu několik desítek tisíc českých korun. Lze investovat do tradičních derivátů (převážně na burzovním trhu), jako jsou opce, forwardy a futures, nebo také pomocí investičních certifikátů a warrantů.

Cenově dostupnějším způsobem může být pro drobného investora obchodování přes kontrakty na vyrovnání rozdílů (CFD – Contracts for Difference) na mimoburzovním trhu. Důvodem menší kapitálové náročnosti v případě obchodování CFD na zemědělské komodity je využití finanční páky. K tomu, abyste otevřeli obchod potřebujete mít pouze určité procento nominální hodnoty kontraktu, přičemž vaše zisky (ale i ztráty) s e budou odvíjet od celkové (nominální) hodnoty obchodu.

Většina obchodů se provádí na základě spekulace, přičemž na komoditních trzích lze koupit, ale i prodat komoditu, aniž bychom ji předtím vlastnili.

Pro více konzervativní investory jsou samozřejmě pořád k dispozici akcie potravinářských a zpracovatelských společností, které se zabývají zemědělskými komoditami.



Jana Albertová je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Loading

Vstoupit do diskuze 22 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Honzajs

    5 března, 2008

    Jsou i jiné možnosti, jak investovat do zemědělských komodit, např.:
    Powershares DB Agricultural Fund (DBA) – představuje koš zemědělských plodin (kukuřice, pšenice, sojové boby a cukr)
    Certifikáty na konkrétní suroviny
    Na londýnské burze se loni začaly obchodovat Exchange Traded Commodities
    Výhodou pro drobného investora je, že investora do těchto cenných papírů mu zprostředkuje tentýž broker,u kterého třeba nakupuje svých pár akcií a nemusí se pouštět přímo do derivátů

    Odpovědět

  • obchodnik

    5 března, 2008

    zkuste priste psat analyzy bez skryteho PR. nenasilna propagace „vyhod“ CFD na mimoburzovnim trhu pres xtb. nevyhody uz nereknete, to ze vy jste market maker taky ne a dalsi drobnosti.
    jinak na soft komodity se nezapomina, ale nikdy neslouzily jako protiinflacni nastroj. to ropa/zlato ano.

    Odpovědět

  • JA

    5 března, 2008

    děkuji za Váš názor, ale ráda bych poznamenala, že jsem nedělala žádnou reklamu. XTB (děkuji, že jste ji zmínil) není jediná firma, která poskytuje CFD (obchodovat můžete u koho a kde chcete). Máte pravdu, že „nesloužily“ jako protiinflační nástroj, ale je znát, že se nejspíš moc nezajímáte o nové trendy (do zemědělských komodit investují velké fondy v USA již od roku 2002/2004) a nevěříte jim 🙂 je to pouze otázka preferencí 🙂

    Odpovědět

  • obchodnik

    5 března, 2008

    nemyslel jsem to, ze jste to delala jako reklamu, jen je skoda, ze se do vsech analyz od vasi firmy, vzdy na konec nejaka propasuje. bylo by hezci, kdyby bylo jen u faktu.
    o nove trendy se zajimam uz jen proto, ze me trading zivi. ano soft komodity jsou posledni dobou oblibeny nastroj, ale ridit se tim co delaji fondy… dam vam tunu prikladu, kde kazdorocne fondy krachuji. takze ne vzdy slepe nasledovat.
    jinak hezky clanek, jen bych priste uvital rozbor, kam se trhy pohnou dale. at uz podle fundamentu tak i podle techniky. a mit na to i vlastni nazor a ne jako ostatni analytici(myslim nasi v CR v „brokerskych“ domech), jen tupe prekladat bloomberg ci reuters. pak to vypada jen jako preklad a vlastni usudek je ve stylu, myslim si ze to pudjde nahotu, mozna dolu pripadne do strany.

    Odpovědět

  • Mario

    6 března, 2008

    Naprostý souhlas.
    Nicméně myslím, že v naší společnosti je několik málo analytiků na svém místě:).

    Odpovědět

  • Anonym

    5 března, 2008

    Ano, jiz nekdy v roce 2003 se v odbornych kruzich zacalo hovorit o disproporci u nekterych komodit. Jiz tehdy se zemedelskym komoditam slibovala ruzova budoucnost a nekteri je zacali doporucovat jako alternativni investici do portfolia.
    Tak proc dnes, v roce 2008, najednou pisete o tom, jak jsou zemedelske komodity „zajimave“?
    Kdybyste podobny clanek publikovala nekdy na jare lonskeho roku, jeste bych Vam pritakaval a cetla byste tu reakce ve stylu „ta analyticka vi, o cem mluvi“.
    Ale dnes? V dobe, kdy se spot cena napr. psenice a soji zdvojnasobila oproti hodnotam z cervna?… Kdo dneska mluvi o vyhodnosti zemedelskych komodit, tak bud chce dobrovolne prijit o penize, a nebo je samozrejme zainteresovany na necem uplne jinem… napr. na tom, aby prilakal co nejvice novych nezkusenych lidi k aktivnimu obchodovani CFDs kontraktu. Coz, nezlobte se na me, nema s investovanim nic spolecneho. CFDs jsou takova novodoba hracka pro ty, ktere jiz omrzela ruleta.
    Dlouhodobe maji mozna jeste nektere zemedelske komodity potencial dalsiho rustu. Ale hlavni zne uz jsou za nami. Nyni se spise bliska na poradnou korekci.

    Odpovědět

  • ricmund

    6 března, 2008

    Né, že by nemohla přijít korekce, ale např. o proti roku 98 jsme ještě hooodně mínus!

    Odpovědět

  • Anonym

    6 března, 2008

    Jak to s tím mínusem myslíte?
    Dlouhodobý graf soja: http://charts.quote.com/cis/fsspon?cont=S&period=M&size=1100×800&bartype=CANDLE&bardensity=medium
    Dlouhodobý graf pšenice:
    http://charts.quote.com/cis/fsspon?cont=W&period=M&size=1100×800&bartype=CANDLE&bardensity=medium
    Dlouhodobá graf Corn:
    http://charts.quote.com/cis/fsspon?cont=C&period=M&size=1100×800&bartype=CANDLE&bardensity=medium
    Jediné, co mě napadá, že kalkulujete s inflací.

    Odpovědět

  • ricmund

    11 března, 2008

    Přesně tak 🙂

    Odpovědět

  • Jana Albertová

    18 června, 2008

    Dobrý den pane Traxler,
    ráda bych reagovala na Vaše slova z 5. března 2008 z 20:07(http://www.investujeme.cz/clanky/zemedelske-komodity-novodobe-zlato-pro-lidstvo/nazory/)
    Jak jiste víte, tenkrát jsem Vám neodepsala, ale říkala jsem si, ten správny čas teprve nastane. Chápu, že oblast zemědělských komodit Vás možná až tak nezajímá a proto nevěříte, že situace na kapitálových trzích se rapidně změnila (stejně tak jako i počasí). Proto bych Vám ráda připomenula, že kukuřice si od té doby vytvořila několik nových cenových maxim, stejně tak i sója, a tento růst cen není pořád ještě u konce. Samozřejmě, že je několik důvodů růstu jejich cen, ale jak jsem „doporučovala“, do kukuřice se oplatilo/a pořád vyplatí ještě investovat.
    Ráda bych svá slova podpořila i dnešní novinkou z Bloombergu: „Corn is the best gainer this year on the UBS Bloomberg CMCI index of 26 commodities, outperforming soybeans, cocoa, energy products and metals.“ (http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601012&sid=alcSsiHt3GC4&refer=commodities)
    Každý máme svůj názor, ale nevidím důvod příště použít slova „ta analyticka vi, o cem mluvi“. Očividně vím lépe než Vy o čem mluvím. Ono se docela špatně investuje do něčeho co se už stalo – samozřejmě by jste měl větší zisky kdyby jste investoval do kukuřice již třeba v roce 2003, ale to už pominulo a investori informujeme o aktuální situaci na trzích.

    Odpovědět

  • Anonym

    18 června, 2008

    Vazena pani/slecno Albertova,
    v jednom mate pravdu… Vy vite lepe, o cem mluvite Vy… ja zase vim lepe, o cem mluvim ja… Pepicek vi lepe, o cem mluvi Pepicek… a Franta vi lepe, o cem mluvi Franta. To je celkem logicke. ;-))
    Ale k zemedelskym komoditam. U kukurice doslo jen k mini korekci a od te doby leti stale do nebes. Kdo vsadil na kukurici, ma dnes slusne zisky, ja mu je preji a gratuluji k uspechu. (Akorat bych mu doporucil radeji co nejrychleji realizovat zisky, nez bude pozde.) Soja od zacatku brezna pekne zkorigovala, dnes je zhruba na stejnych hodnotach. Psenici (kterou jste mimochodem „doporucovala“ ze vsech nejvic, alespon tak jsem to z clanku pochopil) postihla nejvetsi korekce a stale je docela dost v cervenych cislech.
    Pokud se nemylim, tak presne pred tim jsem zacatkem brezna varoval, ze zemedelske komodity jsou naopak zrale na poradnou korekci, kdyz se tu objevil clanek s nazvem „Zemedelske komodity: Novodobe zlato pro lidstvo“.
    I dnes stale tvrdim (chceme preci informovat investory o aktualni situaci), ze zemedelske komodity jsou vysoce spekulativni a prirovnani ke zlatu je ulet. Maji sice stale nejaky potencial rustu, ale riziko je neumerne vysoke. Takze se dnes drzim od zemedelskych komodit dal.
    Jinak, pro Vasi informaci, oblast zem-kom me zajima velmi. Na zem-kom jsem docela slusne vydelal jeste pred tim, nez jste publikovala zminovany clanek. Potvrdili by to i nekteri klienti. Byla to v uplynulem roce alespon castecna kompenzace za ztraty na akciovych trzich. Ale momentalne nevidim duvod do zem-kom investovat… pokud si tedy nechci „zasportovat“ pomoci CFDs. ;-))
    Nic ve zlem. Nazor proti nazoru.

    Odpovědět

  • Anonym

    18 června, 2008

    Dobrý den paní Albertová, sama jste napsala, že většina obchodů se provádí na základě spekulace…To, že jsou investoři informováni o aktuální situaci na trzích a sem tam se nějaká ta předpověď i vyplní, není ještě dostatečným důkazem o tom, že stoprocentně víme do čeho investovat. Dá se statisticky doložit, že expertům můžeme věřit v předpovídání výnosů tak na 50%. Snad i proto se říká (někdy i varuje), že nikdo nemá křišťálovou kouli. Vzhledem k tomu, že v případě komodit je ještě obtížnější, než u akcií, odhadnout růst i pokles, je dle mého názoru bezpečnější a pro mnohé i výnosnější investovat spíše do komoditních certifikátů nebo ETF než do CFD. Myslím si, že i trochu zavádějící může být i to, co jste napsala, že cenově dostupnějším může být pro drobného investora CFD, ale přitom stejně cenově dostupné jsou pro mnohé drobné investory i další instrumenty.
    Např. Měnově zajištění certifikát na CRB INDEX http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=14009325&MONTHS=12&CHART=1#chart
    pořídíte za € 43,99
    Např. Lyxor ETF Commodities CRB
    http://fonds.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=13765947
    pořídíte za € 28,65
    Navíc i v případě těchto instrumentů můžeme investovat do nejrůznějších komodit a využívat nejrůznějších výnosově-rizikových konstrukcí. Myslím si, že i když jsou ceny komodit obsaženy v cenách akcií a korelace vývoje cen akcií a komodit se zvýšila, tak z dlouhodobého hlediska budou komodity stále ještě nepostradatelnou součástí portfolia. Já sám v portfoliu preferuji cca 10% komodit.
    Přeji vám pěkný den.

    Odpovědět

  • Anonym

    5 března, 2008

    Jeste jedna vec. S kapitalem v radu nekolika desitek tisic korun je obchodovani komodit naproste hara-kiri. To si clovek muze zkusit hrat s nejakym mene volatilnim akciovym indexem. Ale ne s volatilnimi komoditami.

    Odpovědět

  • Anonym

    5 března, 2008

    Dobrý večer pane Traxlere,
    já bych to nestavěl do roviny, pokud jsem Vás správně pochopil, že malý kapitál je vhodný pro nízko volatilní podklady a větší kapitál je vhodný i pro více volatilní podklady.
    Při obchodování je pro mě klíčový absolutní risk a pravděpodobnost vzniku ztráty v daném obchodu, kterou běžně vyjadřuji dle historické volatility podkladu.
    Zjednodušeně řečeno, čím méně volatilní poklad, tím více kapitálu mohu použít při otevření obchodu než pro více volatiliní podklad, když stop-loss budu stanovovat stejnou metodikou, tedy např. dle měsíční historické volatility obchodovaného podkladu.

    Odpovědět

  • Anonym

    5 března, 2008

    Částku okolo 5000 EUR bych viděl jako rozumné minimum, s kapitálem 1000-2000 EUR je nerozum obchodovat i např. indexy, které poslední dobou jsou dost volatilní.

    Odpovědět

  • Anonym

    6 března, 2008

    Pane Pitaku, chapu, jak to myslite. Odborne tomu vy traderi rikate money management. Zaver je uplne stejny… s komoditami neni rozumne obchodovat s malym kapitalem.
    Mimochodem vsechno nejlepsi k svatku. 😉

    Odpovědět

  • Anonym

    7 března, 2008

    Děkuji za přáníčko.
    Ano, je to tak, z mého pohledu je klíčový při tradingu nebo i při investicích moneymanagement či riskmanagement. Je jedno, jak tomu budeme říkat.

    Odpovědět

  • Mario

    6 března, 2008

    Kolegy bych doplnil v jedné věci: kdo ovládá media, ovládá svět. Kapitálové trhy nejsou výjimkou. Pokud jsou trhy na maximech, noviny píšou jak vše roste, jak každý vydělává a jaké obrovské zisky čekají na každého. Pak po několikaměsíčním poklesu noviny píšou jak každý počítá obrovské ztráty, že vše padá a bude konec světa.
    No a nyní se píše o závratných růstech komodit. co asi bude následovat?
    PS: Milí investoři, přeji hodně štěstí, které budete jistě potřebovat…

    Odpovědět

  • Honzajs

    6 března, 2008

    První větu do kamene tesat.
    Proto je velmi důležité mít přístup k informacím, nespoléhat se jenom třeba na CNBC apod. Díky internetu je to dnes možné.
    Kdo chce, potřebné informace bez „reklamního balastu“ najde. A kdo nenajde, ten si musí dávat o to větší pozor.

    Odpovědět

  • obchonik

    6 března, 2008

    tak cnbc je „entertainment“ tv, to prece kazdy trader/investor vi. ale prave proto se na ni divam, jako odpocinek. pokud chcete info, tak bbg/rojtr a dalsi. jde to samozrejme i bez nich. myslim, ze na tomto webu neni nikdo, kdo by obchodoval/investoval podle toho co prinesou dnesni noviny a zvlaste ceske noviny.

    Odpovědět

  • Honzajs

    6 března, 2008

    sleduji web bbg
    Já mířil spíše na analýzy, které si hledám jinde, ne v „mainstreamových“ médiích typu právě CNBC.

    Odpovědět

  • a

    7 března, 2008

    c

    Odpovědět