CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Kuchta

20. 05. 2008

13 komentářů

Uhlí prožívá renesanci

 


 

Uhlí a jeho těžba

Uhlí je, podobně jako ropa nebo zemní plyn, fosilní palivo, které vznikalo několik milionů let v močálech, kde bez přístupu vzduchu a za působení vysokých teplot a tlaku docházelo k rozkladu organické hmoty. Základem této horniny je rostlinný materiál, a proto obsahuje více než 70 % uhlíku. Kromě toho obsahuje ještě dusík, kyslík, vodík, nebo síru, čím je však uhlí kvalitnější, tím je obsah těchto složek menší (nejkvalitnější antracit pak obsahuje 95 % uhlíku). Kvalitní černé uhlí má mnohem větší výhřevnost než uhlí hnědé a nabízí mnohem více možností svého využití.

Uhlí je dnes využíváno především jako poměrně levný zdroj elektřiny a tepla. Ročně se spotřebuje více než 6 miliard tun uhlí, z čehož 75 % se využije na výrobu elektřiny. Uhlí je v porovnání s ropou a zemním plynem využíváno méně, ale do budoucna se počítá s tím, že jeho význam bude ještě růst.

Největším producentem uhlí ve světě je Čína (v provincii Šan-si v Číně, kde se dnes těží uhlí ve velkém, se těžilo uhlí už před deseti tisíci lety), v objemu potvrzených zásob ale vede USA. Obě krajiny však rovněž patři mezi největší spotřebitele uhlí. Největším exportérem uhlí tak není ani jedna z těchto zemí, ale Austrálie.

Uhlí se těží buď povrchově, nebo hlubinným způsobem. Povrchová těžba je sice méně nákladná, vytěžené uhlí však je méně kvalitní a tento způsob má samozřejmé mnohem větší dopad na životní prostředí.

Průmysl si vede velmi dobře

Momentální situace v průmyslu těžby a zpracování uhlí vyznívá pro producenty uhlí velice příznivě. Uhelný průmysl dnes zažívá doslova obrození, poptávka po uhlí v posledních letech prudce roste, což má za následek strmý růst ceny tohoto paliva. I přes velké zdražení je však uhlí ještě stále považováno za levnější alternativu k ropě jako zdroji energie, která rovněž překonává rekordní hodnoty. Výhodou oproti ropě je rovněž fakt, že kvalita ropy postupem času bude klesat, ta nejkvalitnější je prakticky vytěžena, zatímco kvalitní černé uhlí v některých rozvíjejících se zemích pouze čeká na vytěžení.

REKLAMA

Kromě tradičního využití uhlí roste jeho význam i jako základu při výrobě oceli. S rozvojem ocelárenského průmyslu, a s rychlým hospodářským růstem, zejména v asijských zemích, stoupá potřeba energie – staví se nové elektrárny, čímž rychle roste poptávka po všech druzích uhlí. Země jako Čína nebo Indie se stávají největšími dovozci, i když patří mezi největší producenty a země s největšími zásobami tohoto fosilního paliva.  

Snad největším negativem využívání uhlí je veliké množství vedlejších produktů, plynů a nečistot, které se při spalování uhlí uvolňují do vzduchu. Uhlí dokonce produkuje dvojnásobné množství oxidu uhličitého, který je považován za největšího viníka globálního oteplování (což je ale nejspíše jedna z největších mystifikací poslední doby), než ropa. Restriktivní opatření mohou významně ovlivnit spotřebu a poptávku po uhlí, čímž se zvyšuje potřeba využívání kvalitnějšího, ale zároveň dražšího uhlí s menším podílem síry a popela. Roste rovněž nutnost výrazných investic do nových, šetrnějších a zejména účinnějších technologií zpracování uhlí (účinnost dnešních parných turbín je kolem 35 %, což znamená, že 65 % energie je odpadové teplo, které je vypouštěno do ovzduší).

Často zmiňovanými technologiemi, které by měly přispět k ekologičtějšímu využití uhlí a zároveň ke zvýšení efektivity spalování, jsou práškové spalování, zkapalňování, nebo zplyňování uhlí. Jejich přínos může být umocněn zejména tím, že cena uhlí je v porovnání s cenou zemního plynu a zejména ropy zlomková, a rovněž stále hrozící hrozba postupného vyčerpání zásob ropy a plynu.

Právě zásoby uhlí ale nakonec mohou být velkou neznámou. S uhlím jako surovinou pro nové století se počítá i kvůli tomu, že je ho podle většiny předpovědí dostatek. Velké vyspělé i rozvíjející se země, které stále více pociťují potřebu maximálně využívat vlastní zdroje a zmenšovat závislost na vnějších dodavatelích, ho mají dostatek, a oproti ropě a zemnímu plynu by měli jeho zásoby vydržet mnohem déle (nejčastěji se počítá se zásobami na 100 až 200 let).

REKLAMA

Podobně, jako je tomu u ropy nebo zemného plynu, jsou předpovědi a analýzy týkající se množství uhlí různé a v mnoha případech se výrazně rozcházejí. Magazín New Scientist nedávno uveřejnil zprávu, v níž tvrdí, že současné zásoby uhlí vydrží při dnešním růstu objemu těžby a spotřeby kolem dvaceti let, a že produkce uhlí začne klesat už kolem roku 2025. Vychází z dat sdružení vědců z celého světa (Energy Watch Group), která svá tvrzení podepírá o rychle rostoucí spotřebu a neaktuální data.

V každém případě jde o neobnovitelný zdroj energie, který se určitě po čase vyčerpá, což může po čase jeho cenu zvedat (pokud ale nedojde k nějaké významné změně ve využívání energetických zdrojů, případně objevení nových).

Jak investovat do uhlí

Investovat přímo do uhlí lze prostřednictvím futures kontraktů, které jsou podobně jako ropa nebo zemní plyn obchodovány na komoditních burzách (NYMEX, ICE). Jde však spíše o krátkodobé spekulace, které nemusí vyhovovat každému a pro nezkušené investory jsou zcela nevhodné.

Jednou z možností, jak vydělat na růstu cen uhlí, je investování do akcií společností těžících nebo zpracovávajících uhlí. Růst poptávky a cen, a tím i zvyšující se příjmy a výdělky společností, mohou znamenat zajímavou investiční příležitost na několik nejbližších let.

U těžebních společností je důležité nezapomenout na dostatek dlouhodobých zdrojů, které mohou zabezpečit trvalé příjmy společnosti na delší dobu, investice do nových technologií, případně diverzifikované portfolio činností, které dokáží vyrovnat možné propady některého z odvětví (kromě těžby uhlí i koksování, případně těžba jiných surovin, jako je například uran). Akcie společností jsou dostupné jak na zahraničních trzích, tak i na domácí burze, kde nedávno emitovala nové akcie společnost NWR, majitel společnosti OKD.

Kdo nechce investovat do malého množství akcií a objem prostředků mu nedovoluje vytvořit dostatečně velké portfolio, může investovat prostřednictvím certifikátů, které nabízejí možnost diverzifikace v jednom produktu. K dostání jsou indexové certifikáty, investující do akcií firem, které realizují minimálně polovinu svého obratu z uhlí.

Certifikát ABN Amro World Coal Index investuje do patnácti úhelných společností, převážně v rozvinutých zemích. Certifikát UBS Stowe Gobal Coal Index má v portfoliu dvacet společností a je více zaměřen na rozvíjející se trhy. Oba certifikáty jsou „open end“ a zohledňují vyplacené dividendy ve svých výnosech (podrobnější informace o certifikátech naleznete na stránkách internetového magazínu ZertifikateJournal.cz).

Loading

Vstoupit do diskuze 13 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vojtin

    20 května, 2008

    Proč se před IPO společnosti NWR nemluvilo o tom, že uhlí je budoucnost? To najednou teď posledních pár týdnů někdo přišel na to, že je to dobrá investice? Nejedná se pouze o investujeme.cz je to teď všude.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Ale ono se o tom mluvilo. Alespoň na Investujeme.cz ano: „Tomu samozřejmě velmi napomáhají také velmi dobré vyhlídky ve vývoji ceny uhlí, která za poslední rok stoupla o 60 % u koksovatelného uhlí a o 44 % u energetického uhlí. Ceně uhlí pomáhá velmi rychlý rozvoj ocelářského průmyslu, rozsáhlé investice do výroby elektřiny z uhlí a podobně jako u jiných komodit stále rostoucí poptávka zejména ze strany Číny a Indie.
    Vyhlídky společnosti tak vypadají skutečně dobře, a dokazují to také výsledky z minulého roku. Tržby společnosti vzrostly o 10,7 % na 1,367 mld. EUR, provozní zisk EBITDA se zvýšil o přibližně 24,2 % na 351 mil. EUR a EBITDA marže dosáhla v roce 2007 26 %. Výsledky za rok 2008 by pak měly být podle očekávání mnohem lepší.“
    viz http://www.investujeme.cz/clanky/vlastnik-okd-miri-na-burzu-bude-se-dat-vydelat-na-uhli/

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Rika se tomu modni vlna. Ti zkusenejsi vi, ze to je signal, ze maji zacit uvazovat o prodeji.
    Navic u nas je to samozrejme zesileno vstupem NWR na burzu. Preci jen to v Praze neni bezna zalezitost. Skoro bych to prirovnal k poutni atrakci. ;-))

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Připojuji se k Vašemu názoru.Ale je možné,že ta vlna ještě nepřiplula ke břehu.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Bohuzel, protoze cim pozdeji pripluje, tim vetsi tsunami zpusobi.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Přiznávám, že je to možná módní vlna, a také inspiraci IPO NWR, která je na BCPP zjevením (stejně jako kterákoli akcie, jejíž obor na BCPP není zastoupen – a že jich je mnoho). Ale ve větě „Ti zkusenejsi vi, ze to je signal, ze maji zacit uvazovat o prodeji“ bych slovo zkusenejsi zaměnil za „krátkodobí spekulanti“. Protože korekce nedávného prudkého nárůstu cen se dá očekávat, ale v delším horizontu má podle mě uhlí perspektivu. A stejně tak těžařské společnosti, případně společnosti vyvíjející nové technologie, které zefektivní zpracování uhlí a udělají ho ekologičtějším.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    To je vec nazoru, ja si to treba nemyslim. Kdyz se podivam na rust spotreby a odhady jejiho vyvoje v dalsich letech, prijde mi rust ceny teto komodity naprosto neadekvatni. Pritom na strane nabidky je uhli dostatek.
    Ale nechci nikomu brat iluze, klidne do uhli investujte. Jen rikam, ze ja v nem nijak zajimavy potencial nevidim.

    Odpovědět

  • OTTO

    20 května, 2008

    Osobne prostor pro velkou korekci na uhli nevidim. Ropne rafinerie a elektrarny ktere jsou pohanene plynem ktereho je momentalne nedostatek prechazeji na uhli. Myslim ze cena uhli se bude diky tomuto posouvat k novym rekordnim cenam. Nicmene cena ropy atakujici 130 dolaru ackoliv se zda draha pujde jeste nahoru. Draha ropa zacina vadit mnoha ekonomikam ale zmena trendu se da ocekavat podle meho nazoru az v srpnu nebo zari 2008 a to jeste neni uplne jiste.
    Kazdopadne i v rustovem trhu jsou korekce ale daji se snadno definovat pomoci fibonaciho retratementu.

    Odpovědět

  • Mario

    20 května, 2008

    Já osobně vidím lepší budoucnost v uranových firmách:)

    Odpovědět

  • Anonym

    21 května, 2008

    Vzhledem k plánované/realizované výstavbě atomových elektráren v Rusku a Číně (má někdo informace jak to vypadá v Indii?) považuji investici do uranových společností za velmi perspektivní.

    Odpovědět

  • OTTO

    21 května, 2008

    Kdyz uz se tedy diskuze od uhli odklonila tak asi kazdy ma instrumenty ktere vidi perspektivnejsi nez uhli.
    Ja osobne s uranem souhlasim ale obchodovat budu diamanty

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Bohužel to vypadá, že se nacházíme v komoditním růstovém cyklu a navíc veškeré zdroje energie, které primárně používáme jsou neobnovitelné, takže energetické komodity neřekli své poslední slovo.
    Možná se ale stane nějaký zázrak a někdo objeví adekvátní alternativu.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 května, 2008

    Stačí se např. podívat na tento monthly grag Light Crude Oil od 1983 http://futuresource.quote.com/charts/charts.jsp?s=CL&o=&a=M&z=1000×550&d=MEDIUM&b=CANDLE&st=
    Myslím, že to není třeba komentovat.

    Odpovědět