CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

02. 09. 2009

6 komentářů

Sliby o velkých výdělcích z vás boháče neudělají

 


 

Při pohledu na stránky společnosti napadne člověka, který má určité zkušenosti s investičními nástroji a jejich obchodováním, že to bude další habaďúra na nezkušené klienty. Příklady, kde je společnost schopna vydělat v průběhu několika měsíců stonásobek investované částky, mohou u někoho vzbudit údiv, ale zkušenější člověk si jen pomyslí, že něco asi nebude v pořádku.

A přitom legislativně to v pořádku skutečně je. Investičního zprostředkovatele (IZ) u nás může dělat každý, kdo „je důvěryhodný, má ukončené středoškolské vzdělání a přiměřené zkušenosti s kapitálovým trhem nebo absolvoval odborný kurz zaměřený
na nabízení investičních nástrojů včetně poskytování informací o těchto investičních nástrojích.“ Takže prakticky kdokoli. Téměř každý finanční poradce je dnes u ČNB registrován jako investiční zprostředkovatel. Ale budeme mluvit pouze o těch, kteří nabízejí investice do cenných papírů, jako jsou akcie apod.

Sliby nejsou zárukou výdělku

Pokud někdo chce využít služeb investičního zprostředkovatele, příliš optimistické vyhlídky a sliby by jej spíše měly odradit. Je sice pravda, že zmiňovaný příklad mohl v ideálním případě odpovídat skutečnosti, ale je třeba si uvědomit, že ideální případ je spíše sen, než skutečnost. Využít současnou situaci, kdy akcie od března prakticky nepoznaly jiný směr než nahoru, a využít páku k ohromným výdělkům je sice hezké, avšak dlouhodobě neudržitelné. Příklad na papíře, dělán navíc zpětně, a skutečnost se totiž ve většině případů příliš nekamarádí.

Investiční zprostředkovatel nemůže od klientů přijímat peněžní prostředky, takže riziko úpadku, při němž budete muset několik let čekat na peníze, které vám společnost zpronevěří, by mělo odpadnout. Na druhé straně ale nikde není napsáno, že vám příliš rizikovými operacemi zprostředkovatel vaše prostředky neprodělá. Investování s využitím páky, případně i short operace (příklad na stránkách zmiňované společnosti zobrazoval investici s pákou 5:1 a podle jejích zaměstnanců je možné také obchodovat krátké pozice) jsou určené především zkušeným investorům, kteří na trhu působí již nějakou dobu a umí zhodnotit riziko s tím spojené.

Méně je někdy více

Investiční zprostředkovatelé samotní nemohou pro své klienty provádět nákup akcií na margin ani short operace. Pokud ale zprostředkovává takové obchody prostřednictvím licencovaného obchodníka s cennými papíry, je to v pořádku. Alespoň legislativně. Lákání lidí na rychlý výdělek ale nikdy nevyvolává pocit serióznosti. Spíše mi to přijde jako přílišný optimismus někoho, komu se podařilo několik ziskových krátkých obchodů a hned má pocit, že je mistrem světa a může radit ostatním. A díky rychlému výdělku již stejně rychle skončilo mnoho obchodníků.

REKLAMA

Zprostředkovatel a klient by měli budovat spíše dlouhodobý vztah založený na důvěře a rychlé intradenní obchodování podle mě není tím nejlepším způsobem, jak dlouhodobý vztah vytvářet. Zejména když chybějí zkušenosti.

Hodně také závisí na osobním kontaktu. Na papíře to mohou být sliby, ve skutečnosti by ale měl zprostředkovatel uvědomit klienta o rizicích, možných ztrátách a netlačit na pilu. Pokud chce od klienta nějaké minimální statisíce, bude to vypadat podezřele. Naštěstí, u (ne)zmiňované společnosti, která byla námětem pro tento článek, k podobnému jednání nedošlo a jednání bylo korektní, i když bylo víceméně jasné, že zaměstnanci společnosti nejsou odborníci na slovo vzatí.

Odborná stránka a zkušenosti jak individuálního zprostředkovatele, tak i zaměstnanců firmy jsou velmi důležité. Pokud společnost funguje jako IZ několik měsíců a při pohledu na výpis u Obchodního rejstříku zjistím, že její předešlé činnosti nemají s investování a penězi absolutně nic společného, nebude se mi chtít stát jejím klientem.

Důležité jsou také reference, které lze o společnosti nebo jednotlivci získat. Jen těžko můžete svěřit své peníze někomu, kdo za sebou nemá několik spokojených klientů a několikaletou praxi. Dobrou referencí mohou být ale také analýzy, případně články, které daná osoba publikovala nebo publikuje a které nabízí svým stálým a potenciálním klientům (i na našich stránkách se několik takových najde).

REKLAMA

Pokud mi někdo řekne, že jeho prací je prakticky jen rešerše domácích a zahraničních zdrojů, z nichž vybírá pro své klienty to nejlepší, protože oni na to určitě nemají čas, tak mi to jako přidaná hodnota nepřipadá. Vyhledat si informace v médiích a na internetu dokáže kde kdo. Chlubit se analytickým zázemím, které nedokáže zplodit ani vlastní texty podle mě není dobrá reklama.  

A v neposledním řadě je zde cena, kterou si investiční zprostředkovatel bude účtovat za to, že bude dělat s vašimi penězi to, co byste měli dělat vy sami. Nejjednodušším a nejtransparentnějším poplatkem za služby by měla být procenta z výnosu. Na první pohled to stimuluje také samotného IZ, aby se snažil o co nejvyšší zhodnocení vašich peněz, jinak si kromě špatného jména nic nevydělá. I zde je však potřeba dát si pozor na to, kolik platíme a za co. Zaplatit bezmála třetinu výdělku jen za zmiňované čtení cizích analýz a otevírání a zavírání pozic je poněkud mnoho.

Článek byl vytvořen na základě zkušenosti s konkrétní společností. Protože postup společnosti neodporuje legislativě a ani ČNB neeviduje žádný podnět vůči této společnosti, rozhodli jsme se nezveřejnit její název.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel Dvořák

    3 září, 2009

    Pěkný článek ,ale připomíná mi to situaci ,když ČOI zjistí u pump špatný benzín nebo naftu ,ale nezveřejní které to jsou a motoristé dál tankují sr….

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    3 září, 2009

    K čemu to je?
    OK, nová společnost, potenciální riziko pro nezkušené lidi… ovšem proč ICZ volí tento přístup mi naprosto uniká… mohu se jen domnívat proč.
    Takže souhlas s P.Dvořákem – jako čojka…

    Odpovědět

  • Ives

    3 září, 2009

    Řekněte mi někdo název té společnosti – chci zestonásobit svůj majetek!

    Odpovědět

  • Jarda B.

    3 září, 2009

    Souhlasim s Vami, u takove clanku by melo byt jemno spolecnosti… Jinak jsou takovehle clanky naproste nesmyslne a vymyslet je muze kazdy…

    Odpovědět

  • business angels investment

    3 září, 2009

    tyhle podvodniky asi autor myslel

    Odpovědět

  • Gekko

    3 září, 2009

    dle popsaných indícií a s ohledem na jejich stránky a záložku nazvanou „vývoj investic“ a s ohledem na VOR se zapsanou taxislužbou jsem milý Watsone určil zcela neomylně Dreams Financial. Nebo se pletu pane Kuchto?

    Odpovědět