CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

25. 08. 2008

1 komentář

První nemovitostní fond možná padl. Díky bohu?

 


 

Drobní investoři mohli být zhruba před rokem rádi, že portfolio fondů, které nabízejí investici do nemovitostí, netvoří pouze jeden fond, ale hned tři. Ty mohly investorovi nabídnout různou strategii, podmínky, poplatkovou strukturu, různé typy nemovitostí v portfoliu a každý si tak mohl s přimhouřením očí vybrat to, co mu vyhovovalo. První dva fondy se dokonce jakoby předháněly v tom, kdo se pochválí investorům svou první, pokud možná co nejexkluzivnější, nemovitostí.

U fondu ČS nemovitostní fond společnosti REICO to byla kancelářská budova Platinum v Brně, u fondu 1. nemovitostního OPF Realtia společnosti REALTIA to byla budova Palác Anděl ve velmi dobré lokalitě pražského Smíchova.

Nemovitost ale nebyla v portfoliu fondu, vlastníkem byla společnost Nationwide Holding a.s. (jediný akcionář investiční společnosti Realtia) a nemovitost měla být převedena do fondu na přelomu roku po nezbytném získání dostatečného objemu akvizičních prostředků od investorů. I když na tuto skutečnost samotní představitelé fondu zpočátku upozorňovali, mnoho investorů mohlo nabýt dojmu, že fond má ve svém portfoliu první nemovitost. To ale nebyla pravda a nakonec se tak nestalo ani koncem roku. Včera jsme se pak mohli dozvědět, že palác Anděl byl prodán nemovitostnímu fondu Degi, který patří do britské investiční skupiny Aberdeen Property investors Group.

Někdy se to investorům, kteří se narychlo rozhodují na základě špatných a neúplných informací, stává, přičemž výsledek je samozřejmě špatný. Jak se asi mohli investoři rozhodovat o investicích, když jim pořádné informace nedají ani ti nejzainteresovanější?

Když zavolám jednomu z členů představenstva společnosti a zeptám se ho, jak je to s podílovým fondem Realtia, že se prý bude prodávat, a dostanu odpověď, že se on o ničem takovém neví a „podílový fond zhodnocuje vložené investice podle předem stanovené investiční strategie“, tak mu uvěřím (zřejmě naivně). Když se ale na druhý den dočtu, že fond Realtia byl prodán Maxima pojišťovně, tak nevím, co si mám myslet. Jsou dvě možnosti. Buď pan Sankot lhal, nebo nevěděl co se ve společnosti, v jejíž vedení sedí, děje.

REKLAMA

Musím říci, že investovat do fondu, kde členové představenstva nevědí, co se děje s jejich fondem, mně osobně nijako nepřitahuje. A také mě nepřijde nijak moc atraktivní společnost, kde členové představenstva tvrdí každý den něco jiného. Takže z tohoto pohledu je možná dobře, že takový fond se nakonec podpory ze strany investorů ani nedočkal. Vzhledem k tomu, že si fond nejspíše nenašel dostatek investorů a nakonec musel být prodán, to možná ani není škoda.

Zbývá teď jen doufat, že u nového majitele, kterým je Maxima pojišťovna (která ho možná dokáže naplnit nějakými prostředky prostřednictvím své produktové nabídky IŽP), se fondu bude dařit lépe a nemovitosti do něj budou spíše přibývat. Momentálně totiž jde o obyčejný fond peněžního trhu, který se snaží přemluvit investory o výhodnosti investování do nemovitostního fondu.

Do fondu REICO mezitím přibylo dalších několik nemovitostí, a k 19. srpnu si připsal výkonnost 5,59 % p.a., což vzhledem k očekáváním není špatný výsledek.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Bartoš

    26 srpna, 2008

    Jak se ukázalo, zakládat realitní fond na vrcholu cyklu nebylo moc moudré. Bohužel ten druhý zmiňovaný má lepší marketing, aby se mu povedlo přesvědčit pár naivních čechů, že investovat teď do realit se vyplatí.

    Odpovědět