CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

09. 08. 2011

4 komentáře

Panika na trzích: Štěstí přeje odvážným a připraveným

 


 

Na pohled velmi hezkých propadů se investoři dočkali na US trzích v pondělí, kdy index S&P 500 klesl o 6,66 % a DJIA o 5,55%. Investoři z těchto cifer už tak nadšení určitě nebili, evropské a asijské akciové trhy pokračovaly v tomto trendu také v úterý, na pražské burze se ještě dopoledne hned několikrát pozastavovalo obchodování s několika menšími tituly.

Jsou USA AAA, nebo ne?

Je zajímavé, že posledním hřebíkem do rakve při současných panických výprodejích bylo snížení ratingu USA ze strany ratingové agentury (a to přitom její konkurenti rating ponechaly na nejvyšších hodnotách). Ukazuje se, že i přes (nejspíše oprávněnou) kritiku ratingových agentur kvůli jejich liknavosti, nekompetentnosti a opožděným reakcím na dění na trzích („jsou to jen lidé, kteří mohou dělat chyby“), zůstává jejich názor pro mnoho investorů směrodatným. Což je vzhledem k tomu, že trojice agentur se prakticky neumí dohodnout na tom, jak špatně na tom USA vlastně jsou, dosti zarážející.

Velmi srandovně dnes také vyznívají výroky prezidenta USA Baracka Obamy, že USA vždy byly, jsou a budou zemí s ratingem AAA a nějaká agentura na tom nic nezmění. Američané se nikdy nevyznačovali přehnanou skromností, ale trochu pokory by neuškodilo. Obama se snaží hasit požár, který již nemá pod kontrolou, a trhy na to také reagují po svém. Jak trefně poznamenal Ken Veksler ze Saxo Bank ve svém forexovém blogu, „3 roky žije popíráním a bojem, aby získal zdánlivou kontrolu. Pozdě chlapče, příliš pozdě.

Štěstí přeje odvážným a připraveným

Nevím, jestli akciím pomůže další kvantitativní uvolňování a přijde nějaká korekce dnešní korekce. Investorům ale nejspíše došla trpělivost, a tak před sebou máme propady, které byly na spadnutí již delší dobu. Pro masy je to signál k panickým výprodejům, které budou podpořeny realizovanými ztrátami na stop lossech, případně nucenými výprodeji u pákových produktů. Pro ty chytřejší je to důvod ke zvýšení pozornosti a přemýšlení o rozšíření svého portfolia o tituly na zajímavých cenách.

Dobře to ve svém komentáři připomněl Martin Urban z brokerjetu České spořitelny: „Prodává-li „ulice“ nastává čas nakupovat." A tak bez ohledu na to, jestli trhy ještě budou pokračovat ve svých propadech, nebojte se začít nakupovat, čas již nastává. Snad jen pro obezřetnost, nekupujte akcie za celou svou volnou částku, ale nákupy si postupně rozložte v čase. Tato odvaha se vám mnohonásobně vrátí.“

REKLAMA

Potvrzuje se tvrzení, že prasklé bubliny (i když dnes nejde o nějakou vyloženou bublinu na akciových trzích) a související panické výprodeje budou na trzích stále častější, přičemž investoři si na ně budou muset zvyknout a případně je začít využívat ve svůj prospěch. Je sice pravda, že oportunista je dnes výrazem s poněkud pejorativním nádechem, v tomto případě bych ale nebyl až tak přísný a oportunisty bych klidně dával za příklad. Zejména těm, kteří kvůli panice nevědí, co dřív prodat.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • kolja

    10 srpna, 2011

    Panika dělá divy a dá se špatně odhadnout její intenzita. Jsem zvědavý zda se dostanou trhy tentokrát na úroveň posledního dna z roku 2009, pod ní nebo se panika brzy zastaví a investoři, kteří neměli dostatečnou hotovost připravenou pro případ poklesu ceny, začnou přebíhat od jiných nástrojů (prodají investice do dluhopisů a komodit) k akciím nabízeným v současné výprodeji.

    Odpovědět

  • mig

    16 srpna, 2011

    myslim ze je pred nami doba kratkych pozicii…

    Odpovědět

  • Carrieann

    20 srpna, 2011

    Hats off to wohever wrote this up and posted it.

    Odpovědět

  • BOHUS

    21 srpna, 2011

    ale toto musí riadne pomýliť neznalého. Toľko hnoja, dristov a zlepencov typu – Investorům ale nejspíše došla trpělivost, a tak před sebou máme propady . Mráz mi chodí po chrbte, ak sa niekto podľa toho riadi.
    ===========
    Len tak pre informáciu: Až keď v ulicia tečie krv, kupujte. Nie keď je panika. Je to veľký rozdiel, a myslím, že viacerí sa už o tom presvedčili. Aj aktuálne.

    Odpovědět