CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

26. 08. 2009

0 komentářů

Katastrofické dluhopisy – sázka proti přírodě

 


 

Vznik katastrofických dluhopisů (někdy také pojistné dluhopisy, cat bonds, nebo také act of god bonds) se datuje do devadesátých let, kdy počet a rozsah katastrof a jejich škod začal způsobovat největším zajišťovnám nemalé problémy s likviditou. Průměrný počet katastrof v letech 1994 – 1998 vzrostl na 125, kdežto v letech 1970 – 1985 to bylo 35.

Jedním z řešení mohlo být zvyšování zajistného, které se zvýšilo takřka dvojnásobně. To se samozřejmě nelíbilo jejich klientům na straně pojišťoven, které začaly uvažovat nad novými produkty, které měly za úlohu přenést riziko na jiné subjekty na kapitálovém trhu. Ten byl podle mnohých v tomto směru mnohem flexibilnější a efektivnější ve schopnosti absorbovat rizika, než trh zajistný. Některé zdroje uvádějí, že stomiliardová škoda by znamenala ztrátu pojistných rezerv ve výši 30 %, přičemž na trhu dluhopisů by činila méně než 0,5 %.

Prvotním impulsem pro vznik cat bondů byly hurikány v karibské oblasti, které způsobovaly velké škody zejména u amerických pojišťoven, dnes jsou už tyto dluhopisy vázané na různé události jako jsou zemětřesení (zejména v Japonsku), záplavy, tornáda, vítr apod. Životní pojišťovny se dokonce tímto způsobem zajišťují i pro případ chřipkové pandemie.

Kromě ochrany pojišťovacích společností jsou cat bondy také zajímavým investičním nástrojem s poměrně vysokým výnosovým potenciálem. Základní princip cat bondů je jednoduchý. V případě, že očekávaná událost nenastane, mají investoři nárok kromě investované částky také na výnos. Ten je v porovnání s běžnými státními, nebo firemními dluhopisy nadprůměrný a je obvykle dokonce vyšší, než jednoduchý součet bezrizikové sazby a prémie ve formě rizikového pojistného (podle události, na níž je navázán).

Vysoký výnos, vysoké riziko

Vysoký výnos ale nemůže zůstat bez vyššího rizika, které musí investor podstoupit. Když totiž k události, na níž je dluhopis navázán, nedojde, přijde investor o kupón a nezřídka dokonce i o investovanou částku. I proto jsou někdy cat bondy přirovnávány k „prašivým dluhopisům“, které emitují neperspektivní, nebo mladé společnosti s velkým kreditním rizikem.

REKLAMA

Hodně tak závisí na emitentovi, od čeho bude závislý výnos, resp. ztráty investora. Může to být překročení, resp. dosažení určité hranice, kterou dosáhne škoda způsobená emitentovi (při škodě pojišťovny vyšší než 1 mld. dolarů přijde investor o kupón, nebo při škodě přes 1,5 mld. přijde o celou investovanou sumu), speciální index publikovaný nezávislými institucemi (při překročení určité hodnoty indexu přichází investor o kupón), nebo striktně fyzikální ukazatele (od určitého stupně Richterovy stupnice se postupně snižuje výnos, případně i investovaná suma).

V prvním případě může investory odrazovat poměrně vysoká možnost morálního hazardu, protože pojišťovna může poměrně lehce manipulovat s výší škod. Riziko i výnosy jsou v tomto případě vyšší. Druhý způsob je u investorů oblíbenější, pro pojišťovny však představuje zvýšené riziko, že jejich vlastní škoda bude vyšší, než je škoda celého odvětví (to sledují například indexy PCS). Výhodou třetího případu je pro investory transparentnost a rychlost vypořádání oproti předchozím dvěma skupinám.

Ze začátku existence cat bondů převládaly zejména první dvě skupiny dluhopisů, postupem času se však do popředí dostávají především dluhopisy navázány na fyzikální ukazatele, případně jejich modifikace. Na rozdíl od jiných sekuritizačních nástrojů, jako jsou CDS, nebo nešťastné CDO, se cat bondy staly pro investory poměrně jednoduchým a hlavně transparentním produktem. Mezi další výhody patří možnost diverzifikace, protože korelace cat bondů s jinými nástroji kapitálového trhu je prakticky nulová. Rizikem na straně investorů zůstává nepředvídatelnost událostí, na nějž jsou cat bondy navázány a u některých skupin již zmiňovaný morální hazard dlouhá doby vypořádání.

Krize se nevyhnula ani cat bondům

U investorů může být rizikem, kromě již zmíněného, zejména nezájem investorů právě v dobách zvyšující se pravděpodobnosti výskytu hurikánů, což může vést k neúspěchu emise, případně neupsání celé emise a nutnému snižování cen. Taková situace vládla na trhu v posledním roce, kdy investoři přesouvaly prostředky s rizikových aktiv do státních dluhopisů a ceny cat bondů od září minulého roku do letošního května výrazně klesly. Některé společnosti se dokonce rozhodly neemitovat nové cat bondy kvůli jejich vysokým nákladům a nízkým cenám.

REKLAMA

Naopak, situace v posledních dvou měsících cat bondům docela přeje a investoři o ně projevují zvýšený zájem. Odborníci totiž na letošní sezonu hurikánů předpovídají podprůměrnou aktivitu, což zvyšuje potenciál zisku. K vyšším objemům pomohlo také uklidnění a příliv nových prostředků na trhy s rizikovými dluhopisy.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *