CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

11. 07. 2008

3 komentáře

Globální akcie – jednoduše, rychle a nadlouho

 


 

Pokud chcete investovat do akcií v různých regionech a zároveň rozumně diverzifikovat, je výběr nástroje, který investuje do světových akcií, dobrou volbou. Právě v dnešní době je globální investování možná ještě více na pořadu dne než kdy jindy. I když se na první pohled zdá, že globalizace trhů má za následek stále větší závislost všech trhů, a tedy diverzifikace do různých regionů není prakticky nutná, není to úplně pravda.

Dění na jednotlivých trzích bylo ovlivňováno vývojem na celosvětových trzích dávno před tím, než se začalo mluvit o nějaké globalizaci, na druhé straně jsou i dnes stále ještě relativně velké rozdíly ve vývoji jednotlivých regionů, nebo i samotných zemí v rámci jednoho regionu. Určité rozdíly tedy existují i v době, kdy je ekonomika a akciové trhy svázány relativně silným poutem.

Lepší diverzifikace

Investováním do globálních akcií se můžeme vyhnout výrazným propadům na jednotlivých trzích, které jsou vyrovnány těmi úspěšnějšími, a zároveň těžit z případné nadvýkonnosti určitých regionů. Hledání těch pravých regionů, které mají před sebou výrazný růst, nemusí dopadnout dobře. A právě zde se globální akcie osvědčí.

Svázanost globálních akcií s jednotlivými regiony je nižší, než je tomu u jednotlivých trhů, jejich volatilita je nižší a rovněž poměr rizika a výnosů je u globálních akcií většinou lepší, než je tomu u jednotlivých trhů.

Vliv USA se zmenšuje

Z hlediska tržní kapitalizace mají největší zastoupení mezi světovými akciemi americké společnosti. Jejich vliv ale postupně klesá (ještě v roce 2002 představoval podíl USA 50 %, dnes je to něco kolem 30 %), což je v dnešní době, kdy jsou americké akciové trhy nejvíce zasaženy finanční krizí, vlastně dobrá zpráva. Také díky tomu, že USA dnes už ani zdaleka nemají tak výrazný podíl na světové tržní kapitalizaci, nemusejí být obavy ze ztrát globálních akcií způsobených velkým vlivem US trhů na místě.

REKLAMA

Pokles vlivu US akcií na celkovou tržní kapitalizaci


Zdroj: paul.kedrosky.com

U indexů sledujících světové akcie už ale podíly jednotlivých zemí nemusí odpovídat skutečné tržní kapitalizaci. Například u indexu MSCI World představují US akcie stále ještě 47 %. Na to je pak potřeba dávat zřetel u investičních nástrojů, které zprostředkovávají investici přímo do indexů, jako jsou například certifikáty a ETF (většinou navázané na indexy MSCI World, nebo DJ Global Titans 50).

Výběr u nás dostupných cenných papírů není nijak závratný, ale investoři si určitě vyberou. Problémem je akorát denominace v EUR nebo USD, což díky měnovému riziku nezanedbatelně zvyšuje riziko investice. Bohužel je to daň za stále relativně malou nabídku cenných papírů dostupných v české koruně.

U fondů je složení dáno preferencemi jednotlivých manažerů, a struktura majetku v jednotlivých fondech patřících do této skupiny může být diametrálně odlišná.

REKLAMA

V ČR je dostupných několik desítek fondů, které mají v názvu slovo Global, nebo World, dávající najevo své zaměření, většinou však jde o fondy zahraničních investičních společností, u nichž je stejný problém s měnovým rizikem, jako u certifikátů a ETF. Fondy využívají při investování různé styly a strategie a z nabídky si určitě vybere každý druh investora.

V koruně není výběr široký

Korunové fondy investující do globálních akcií jsou u nás dostupné jen čtyři. Ani u nich se však nakonec nemusíme dočkat složení portfolia odpovídajícího aktuálním váhám jednotlivých trhů v globálních indexech, což ale nemusí být na škodu věci.

Fond ČSOB akciový mix výrazně preferuje akcie obchodované na pražské burze, které tvoří až 41 % portfolia, což určitě není málo. Vzhledem k množství obchodovaných titulů na BCPP, a také k tomu, že v první desítce nejvýznamnějších titulů v portfoliu fondu jich je sedm, by se fond s trochou nadsázky klidně mohl jmenovat pražský akciový mix. Těm, kteří věří českým akciím a navíc dbají na zajištění měnového rizika, však bude tento fond určitě vyhovovat.

Fond globálních značek od ČP Investu investuje do stovky firem, které mají podle každoročně aktualizovaného řebříčku Interbrand nejsilnější značky. I díky této strategii nebyl fond, na rozdíl od jiných fondů, nikdy významněji zainvestován v sektoru financí. Většinu portfolia představují americké akcie (50 %), následovány akciemi z Evropy (29 %), ze sektorů jednoznačně vede spotřeba (40 %). Pro korunové investory je rovněž dobrou zprávou zajišťování měnového rizika, což je u fondů společnosti ČP Invest pravidlem.

Fond ISČS Global Stocks FF je fond fondů, který může být pro investory zajímavý díky své široké diverzifikaci a zejména investicí do fondů od společností, které u nás nejsou běžně dostupné. Největší podíl mají americké (47 %) a evropské (27 %) akcie, rozvíjející se trhy představují 14 % portfolia.

Také ve fondu Pioneer akciový fond hrají prim americké akcie (42 %), ze sektorů pak finance (20 %) a informační technologie (15 %). Také fond Pioneer je zajištěn do české koruny, což je v době silně posilující koruny velká výhoda.

Globální akcie, resp. fondy, ETF a certifikáty na ně zaměřené nejsou všelékem pro každého, ale své místo si jako základ portfolia s dlouhým investičním horizontem mohou najít u mnoha investorů.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    11 července, 2008

    Globalni investovani se kazdopadne hodi pro mala portfolia, kde by sirsi diverzifikace portfolia nebyla technicky mozna. U vetsich portfolii si investor muze dovolit vyber a podle me by se o nej mel pokouset.
    Prvorada je ale podle me selekce sektoru. Regiony se do znacne miry jen vezou na tom, jak jsou ruzne hospodarske sektory v danem regionu dulezite pro ekonomiku.

    Odpovědět

  • Anonym

    13 července, 2008

    Statistika akciových, komoditních indexů a komodit k 10.7.2008 – http://www.sweb.cz/Miroslav.Pitak/statistika.htm

    Odpovědět

  • Radim K.

    14 července, 2008

    Je čas koupit akcie AAA? Za 16kč? Neberte to ne?

    Odpovědět