CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

13. 10. 2008

3 komentáře

Fondy kvalifikovaných investorů – příležitost pro majetné

 


 

Fondy kvalifikovaných investorů patří mezi tzv. speciální fondy, které nesplňují požadavky evropského standardu UCITS a řídí se pouze dikcí domácích zákonů. Nevýhodou je tedy nemožnost využívat jednotnou licenci při distribuci v zahraničí a nemohou tak být nabízeny v rámci EU bez patřičné licence od zahraničního regulátora.

Výhodou pro zakladatele pak může být právě skutečnost, že fondy nejsou omezovány pravidly pro zakládání standardních fondů kolektivního investování a mají volné ruce při tvorbě investiční strategie. FKI nejsou limitovány množstvím a druhy jednotlivých investičních nástrojů, a mohou tak svým investorům nabídnout mnohdy atraktivnější produkty a podmínky, než běžné podílové fondy.

Kromě zajímavější skladby portfolia je velkým tahákem pro zakladatele fondů kvalifikovaných investorů zejména daňová otázka. Fondy kvalifikovaných investorů zdaňují své zisky pětiprocentní sazbou daně, což je v letošním roce o 16 % méně, než u ostatních forem právnických osob.

Regulace je důležitá

I když se mnoho lidí domnívá, že FKI plní u nás funkci podobnou hedge fondům v zahraničí (které jsou známy především díky takřka nulové regulaci) a nepodléhají tak přísnému dozoru ze strany regulačních orgánů, není tomu tak. FKI jsou poměrně přísně regulovány ze strany ČNB. Kromě náročného licenčního řízení před samotným zahájením činnosti musí jednou za půl roku zveřejňovat zprávu o hospodaření fondu. Určitou formu kontroly představuje také depozitář fondu, který dohlíží na nakládání s majetkem fondu v souladu se statutem fondu a uděluje souhlas k nakládání s majetkem, který nemůže být v úschově u depozitáře (například nemovitost).

REKLAMA

Ve statutu fondu musí být strategie fondu, i přes určitou volnost při sestavení portfolia, poměrně přesně vymezena. I ve fondech kvalifikovaných investorů tak hraje velmi důležitou roli diverzifikace do různých aktiv a fondy nemohou investovat prostředky pouze do jednoho aktiva. Přesný a kvalitně zpracovaný statut je základem pro získání licence od regulátora, a pro samotné investory je vodítkem pro posouzení investice do fondu.

Jen pro bohaté

Jak již bylo řečeno, FKI nejsou určeny k nabízení široké veřejnosti, ale především institucionálním investorům (banky, penzijní fondy, pojišťovny apod.). Kromě nich ale mohou do těchto fondů investovat také fyzické osoby, které se prohlásí za zkušené a kvalifikované investory. Podrobnosti o způsobu ověření zkušenosti investora s investováním do aktiv do nichž fond investuje (kromě běžných CP jsou to zejména nemovitosti), musí být uvedeny ve statutu fondu. Samotné fondy také mohou vymezit, které osoby mohou do daného fondu investovat a mohou tak vznikat fondy primárně určené pro úzký okruh investorů (například pouze banky apod.).

Minimální investice do FKI je jeden milion korun a maximální počet investorů je omezen na 100 investorů. Fondy mohou být založeny maximálně na 10 let (podle ČNB je to kvůli tomu, aby byla zajištěna likvidita prostředků investorů), tato doba se však dá prodloužit například fúzí s jiným, mladším fondem. Vlastní kapitál každého fondu musí do jednoho roku ode dne získání licence dosáhnout hodnoty alespoň 50 milionů korun.

Fondy kvalifikovaných investorů mohou vznikat jako investiční fondy, nebo jako podílové fondy. Investiční fondy jsou samostatnými právnickými osobami, akciovými společnostmi, jejich jediným předmětem podnikání může být kolektivní investování. Jednají vlastním jménem a na vlastní účet a z právních úkonů vznikají práva a závazky přímo investičnímu fondu. Své finance získávají úpisem nových akcií. Po jejich nákupu se investor stane akcionářem společnosti. Získat svoje prostředky zpět pak investor může buď prodejem akcií, nebo podílem na likvidačním zůstatku majetku fondu po uplynutí doby, ne kterou je fond zřízen. Zisk fondu je pak možné realizovat také prostřednictvím dividendy.

REKLAMA

Podle správce majetku mohou být investiční fondy samosprávní u nichž o investování rozhoduje představenstvo, nebo fondy obhospodařované správcem (například investiční společností), u niž je ale nevýhodou například poplatek za správu. Na samosprávné fondy jsou zase při udělování licence kladeny mnohem vyšší nároky.

Podílové fondy nejsou samostatnými právnickými osobami a jsou spravovány investičními společnostmi. Mohou fungovat jak v otevřené, tak uzavřené formě. Otevřené PF nemají omezený počet podílových listů a investiční společnost je povinna odkupovat podílové listy zpět. U uzavřených PF investor své prostředky získá až v rámci likvidace fondu, investiční společnost není povinna odkupovat podílové listy.

U nás zatím ve většině případů vznikají investiční fondy kvalifikovaných investorů, jejichž počet už přesáhl desítku. Přesný počet se však často mění, protože kromě zakládání fondů dochází často také k odebírání licence kvůli nesplnění základní podmínky o výši základního kapitálu 50 milionů korun ročně po roce fungování fondu. U samosprávních fondů je rovněž velmi těžké získat jakékoli informace, protože fondy nemohou být nabízeny veřejnosti.

Prim hrají nemovitosti

Většina domácích FKI je zaměřena, i přes zjevné ochlazování zájmu investorů, na investice do nemovitostí. Zatím posledním přírůstkem je samosprávní investiční fond Arca Capital CEE, který bude své finance směřovat kromě nemovitostí převážně do private equity investic v rámci střední a východní Evropy. Fond spravuje private equity společnost Arca Capital a maximální výše investice do jednoho projektu je stanovena na 35 % základního kapitálu a minimální investice je 5 milionů korun.

REKLAMA

Nemovitosti jsou předmětem investic u dvou nových fondů společnosti FINEP Holding, jejichž správu zabezpečuje investiční společnost CEE Fund Management. Výnosový investiční fond bude investovat do projektů manažerského a startovacího bydlení a chce vydělávat především z nájmů. Pozemkový investiční fond bude zhodnocovat prostředky investicí do pozemků.

ČSOB Property Fund, spravován společností ČSOB Asset Management, se zaměřuje na kanceláře, nákupní a průmyslová centra či logistické plochy ve významných městech střední a východní Evropy. Fondy investiční společnosti Amista Harmonie a Pražský fond investují především do nemovitostí ve středočeském regionu, respektive v Praze a okolí.

Amista rovněž obhospodařuje investiční fond MAO investiční fond, který investuje do nemovitostí v Praze, Kladně a okolí. Kromě investičních fondů spravuje společnost Amista také tři otevřené podílové fondy kvalifikovaných investorů: Moravský pozemkový fond (moravský region), Český a slovenský realitní fond (ČR i SR) a Buenavista pozemkový fond (karlovarský region).

Dalšími fondy investujícím do nemovitostí je samosprávný fond CFQI investiční fond. Do různých nemovitostí, včetně sektoru Public Private Partnership (Partnerství veřejného a soukromého sektoru) v ČR investuje fond Orion 001, spravovaný společností Orion Capital Management. Společnost rovněž připravuje Orion Mediální investiční fond, který by měl financovat „audio-vizuální projekty, s důrazem na produkci a distribuci anglicky mluvených mezinárodních filmů a televizních pořadů, vytvořených prvotřídními  producenty ze Spojených Států, Kanady a Evropy.“ Fond již obdržel licenci od ČNB, zatím ale nevyvíjí činnost.

Fond Protos, založen a obhospodařován IKS Komerční banky, investuje do emisí dluhopisů a pohledávek s minimálním kreditním rizikem, vydaných vládami členských zemí Evropské unie a denominovaných v Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Harp.

    14 října, 2008

    Přesněji řečeno: FKI jsou nejméně regulovány. :o)

    Odpovědět

  • Investor

    14 října, 2008

    Ještě přesněji řečeno: poměrně přísně je ze strany ČNB regulováno udělování povolení k činnosti fondů kvalifikovaných investorů

    Odpovědět

  • Harp.

    14 října, 2008

    … a tím to více méně končí. :o)

    Odpovědět