CZK/€ 24.755 +0,06%

CZK/£ 28.570 -0,91%

CZK/CHF 24.693 -0,60%

02. 06. 2022

Zvýšení limitu pro DPH pomůže více podnikatelům volněji dýchat. Jak jsou na tom ostatní země EU?

Limit pro přihlášení pro platbu daně z přidané hodnoty, by se měl od příštího roku zvýšit na dva miliony korun. Mnoho podnikatelů si tak oddechne, protože vzhledem k inflaci a k rostoucím cenám napříč trhem, si museli jednomilionovou hranici hlídat, pokud se ovšem nestali plátci DPH dobrovolně.

Daň z přidané hodnoty a její limit pro přihlášení řeší víc podnikatelů, než by se dalo čekat. „Měli jsme a máme mnoho dotazů, jak to s limitem bude a zda se konečně posune. Limit je starý 18 let a od té doby markantně narostla cenová hladina. Existuje celá řada podnikatelů, kteří by ještě nedávno při stejném rozsahu ekonomické činnosti neměli povinnost se k DPH registrovat, ale kvůli zvýšení cenové hladiny tuto povinnost při limitu přihlášení do jednoho milionu korun, tuto povinnost mají,“ uvádí Michal Jelínek, partner V4 Group a dodává, že podnikatelům zjednoduší administrativu i nová možnost odhlásit se z plátcovství DPH při ročním obratu až do dvou milionů korun.

Ministerstvo financí předpokládá, že počet živnostníků osvobozených od uplatňování DPH vzroste zhruba o 11 %, tedy o 105 tisíc osob.

Nové limity mají platit až od 1. ledna 2023, ale už letos jsou stanovena přechodná ustanovení. Například ti, jejichž obrat za 12 po sobě následujících kalendářních měsíců před prosincem 2022 byl v rozmezí od 1 000 000 korun do 2 000 000 korun, nemají povinnost podat přihlášku k registraci k dani z přidané hodnoty. Takže změna limitu pro přihlášení k DPH se týká již letošního roku.

Jak jsou na tom ostatní země EU?

Jiný pohled ovšem nabízí porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. „Například Německo má limit pro povinný odvod DPH jen 22 000 eur (542 700 korun), Řecko 10 000 eur (246 700 korun) a úplně nejnižší hranici z EU má Švédsko, kde se k DPH musí přihlásit firmy s obratem nad 30 000 švédských korun (69 800 korun českých). Na druhou stranu jsou země, které mají limit DPH vyšší než jeden milion korun. Patří sem například Velká Británie, kde limit činí 85 000 britských liber (2 465 000 korun), Itálie, kde je hranice 65 000 eur (1 603 000 korun) a Slovensko s limitem 49 790 eur (1 228 000 korun),“ upřesňuje Michal Jelínek.