Neděle 26. září. Svátek má Andrea.

Ztráty akcií Unileveru brzdí evropské akciové trhy ve větším rozletu

Investice 20.02.2017 | 20:11 0 Komentářů

Přestože většina sektorů v dnešním obchodování v Evropě mírně posilovala do 1 %, veškeré zisky se povedlo umazat výrobcům spotřebního zboží, jejichž sektor, díky zrušené mega-akvizici Unileveru ztrácí 4 %. Akcie společnosti Unilever, které po oznámení převzetí společností Kraft Heinz během pátku posílily skoro o 15 %, dnes po nedělním bleskovém zrušení transakce ztrácejí 7,3 % a táhnou tak celý sektor dolů. Nejlépe se dnes v Evropě daří telekomunikačním společnostem, které díky 3% zisku Deutche Telekom posilují o 1,1 %. Zisky ostatních sektorů, s výjimkou zdravotnictví, které mírně oslabuje o 0,3 %, se pohybují do nebo okolo 0,5 %. Index Stoxx 600 tak před koncem obchodování přidává pouze mírných 0,2 %.

Americké akciové trhy dnes zůstávají zavřené z důvodu státního svátku.

Pražský parket si dnes především díky finančním institucím připisuje 0,3% zisk. Nejlépe se dařilo akciím Moneta Money Bank, které si připsaly 1,4 %, následované rakouskou pojišťovací společností VIG se ziskem 1,3 %. Pražskému indexu dnes k růstu napomohl i ČEZ, který v indiciích o vyšší než očekáváné dividendě, posílil o 0,6 %. Z nefinančních titulů se dnes nejlépe dařilo Unipetrolu, jehož akcie si připsaly 1,6 %. Akcie Komerční banky posílily o 0,3 % a rakouská Erste zakončila s drobným ziskem 0,1 %. Na pražském parketu se dnes na rozdíl od Evropy nedařilo telekomunikační společnosti O2, jejíž akcie s 1,8% ztrátou nepustily pražský index k větším ziskům. K dnešním propadlíkům se přidal i výrobce netkaných textilií Pegas se ztrátou 1,1 % a sázková společnost Fortuna s –0,5 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Akciový analytik