CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

24. 07. 2014

Subjekty:

Ztratili jste auto? Podívejte se, kde a proč je v České republice zloději kradli v posledních třech letech.

Veškeré krádeže, které jsou evidovány v Allianz pojišťovně a byly spojeny s auty, za léta 2011 – 2013 a uzavřené případy z letošního roku, dají dohromady zhruba 14 200 případů za více než půl miliardy korun! Nejvíce se přitom zloději soustřeďují do velkých měst – Prahy, Ostravy a Brna. Díky těmto dvěma „epicentrům“ se tak za hlavní město zařadily kraje Moravskoslezský a Jihomoravský.

„Za uplynulé tři roky zmizelo klientům Allianz kolem 500 vozů ročně, dohromady 1579.
V podstatě ani neexistuje typický vůz, na který by zloději líčili nejčastěji, krade se více méně všechno a dokonce je i lhostejné, jak staré, či ojeté auto je. V kurzu tedy nejsou pouze nejprodávanější a nejdostupnější automobily,“ uvádí ke krádežím Libor Beran, metodik likvidace autopojištění Allianz.

Co nejvíce láká zloděje?

Podobné počty bez výraznějších výkyvů vykazují i krádeže zavazadel v autech. Výrazněji, zhruba o pětinu však narostly počty krádeží vnějších a vnitřních součástí vozidla. Zloději kradou hlavně xenonové světlomety, hliníkové součásti, mlhovky, zpětná zrcátka, střešní nosiče, ale i katalyzátory, parkovací senzory a někdy se nezdráhali ani uříznout výfuk, nebo vysát celou nádrž a odstřihnout hadice. Z vnitřní výbavy jde o airbagy, handsfree, navigace, antiradary, CD přehrávače, panely i s autorádii, sedačky, ale i rezervy, nebo nářadí. Zloděj nepohrdl ani obalem na oblečení, nebo taškou s nákupem. V těchto případech samotné poškození auta, které předcházelo krádeži, bylo mnohem dražší, než hodnota ukradené věci.

„Právě u vykradených vozidel se často setkáváme s amatérismem ve způsobech, jak se zloděj do vozidla dostává. Profesionál totiž téměř nic nezničí. Také kompletně odcizená vozidla mají většinou na svědomí profesionálové z organizovaných skupin,“ uvádí Marek Paclík, vedoucí týmu likvidace autopojištění.

Jak postupovat po krádeži?

Pokud ke krádeži auta, nebo jeho součástí, dojde a jeho majitel to zjistí, přičemž je lhostejné, zda je to v České republice, nebo na dovolené v zahraničí, je povinný to ihned nahlásit policii. Od policistů dostane potvrzení, které následně předá pojišťovně. „Svému pojistiteli, zejména pokud došlo k odcizení celého vozidla, by měl krádež nahlásit co nejdříve
po oznámení na policii, tedy bez zbytečného odkladu. Pokud se tato nepříjemnost stane
v zahraničí, měl by také kontaktovat asistenční službu své pojišťovny,“ radí Paclík.

Co musí majitel pojišťovně doložit po krádeži vozidla?

Odevzdat by měl tyto náležitosti:

•           všechny klíče od vozidla, ovládače a doklady od zabezpečovacích zařízení, štítky
s kódem od klíčů,

•           osvědčení o evidenci vozidla

•           nabývací doklady od vozidla

•           zprávu od policie o výsledku vyšetřování (v případě nezjištěného pachatele zprávu o přerušení šetření),

•           doklady o opravách vozidla a servisní knížku,

•           pokud je auto na leasing, tak je potřeba doložit také leasingovou smlouvu

•           u vozidel z autopůjčovny také smlouvu o zapůjčení vozidla, resp. o jeho pronájmu,

•           případně další doklady, které si pojišťovna vyžádá

Za jak dlouho dostanu peníze?

Doba, za kterou se pojistná událost vyšetří, je velmi individuální a může se případ od případu krádeže lišit. Pojistné plnění pojišťovna vyplácí do 15 dnů od ukončení svého vyšetřování. Allianz pojišťovna vyplácí klientům odškodnění v průměru po 40 dnech od nahlášené krádeže. Zda je doba kratší, nebo delší, závisí hlavně od zpráv o výsledcích policejních šetření. Pozor však na klíče! Řidiči někdy zapomenou nahlásit pojišťovně, že v minulosti ztratili jeden z klíčů a při řešení pojistné události tak nastává problém. Takže pokud se klíče ztratí, nebo je někdo odcizí, oznamte tuto skutečnost pojišťovně dříve, než zmizí celé auto!

Co když se ztracené auto přece jen najde?

I to se může stát, i když je to celkem nepravděpodobné. I v těchto případech majitel vozidla vždy zplnomocňuje pojišťovnu k převzetí vozidla a ta si je nechá do té doby, dokud se klient nerozhodne, zda si jej vezme zpět, anebo si nechá vyplacené pojistné plnění. Do 15 dnů pak musí pojišťovně písemně oznámit, jak se rozhodl.

Znovu nalézt se podaří jen velmi malý počet vozidel, ale stává se to. „Například se vrátilo odcizené a námi vyplacené vozidlo Porsche Cayenne, které zadržela slovenská policie
v souvislosti s odhalením pachatele jiné trestné činnosti. Na vozidlo bylo namontováno tažné zařízení, které původně sloužilo pro připojení valníku k traktoru. Takhle upraveným autem pak gang zlodějů vytrhával bankomaty ze zdí, takže kromě vnějšího poškození to odnesl
i interiér. Vnitřní prostor vozidla v kůži byl například potřísněn bezpečnostní barvou sloužící
k označování peněz,“ vzpomíná likvidátor Josef Rákosník. Pokud se vůz vrátí poškozený, obvykle se majitel rozhodne raději pro finanční odškodnění a pojišťovna pak vrácený automobil prodá v elektronické aukci.

Příloha:

Celkem klienti Allianz nahlásili z celé ČR za poslední tři roky téměř 14 200 případů krádeží spojených s automobily. V těchto regionálních statistikách jsou zahrnuty i případy, které se staly letos a byly uzavřeny.

Nejčastěji zloději „řádili“ v Praze, přičemž mezi pražskými městskými částmi jednoznačně vede Praha 4, kde se stala zhruba čtvrtina všech pražských krádeží, za ní je s počtem více než 1000 událostí Praha 10. Nejbezpečnější čtvrti jsou v Praze 7 a v centru města – v Praze 1. Ostatní okresy republiky najdete v krajských přehledech.

Praha – 7406

Moravskoslezský kraj – 1570