Úterý 16. října. Svátek má Havel.

Zrušení schůzky mezi Trumpem a Kim Čong Unem táhne americké burzy dolů

Investice 24.05.2018 | 17:21 0 Komentářů

Evropským trhům se dnes opět nedařilo. Hlavní index Stoxx 600 klesá o 0,4 %. Ztrácí většina sektorů, nad nulou se drží pouze technologické firmy (+0,6 %) a výrobci nezbytného zboží (+0,4 %). Nejvíce klesají, stejně jako včera, energetické společnosti (-1,3 %) a finanční instituce (-1 %).

Americké trhy zahajují dnešní obchodní seanci ztrátami. Děje se tak v reakci na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení plánovaného historického setkání s Kim Čong Unem. Index S&P 500 klesá o 0,4 %, Dow Jones ztrácí 0,6 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,4 %. Největší ztráty z kraje obchodování zaznamenávají energetické společnosti (-1,3 %), následují je finanční instituce (-1,1 %) a zpracovatelé komodit (-0,6 %). Mírné zisky si připisuje pouze sektor utilit (+0,2 %).

Pražská burza si dnes polepšila o 0,4 %. Za tímto růstem stojí hlavně Komerční banka (+1,5 %), mediální skupina CME (+1 %) a textilka Pegas (+0,9 %). Propadlíky dne jsou výrobci nápojů. Likérka Stock ztratila 0,9 % své hodnoty a Kofola přišla o 0,5 %. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,3 mld. CZK, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA