Pondělí 21. června. Svátek má Alois.

Zítra své výsledky zveřejní Pegas a Fortuna

Investice 24.08.2016 | 17:07 0 Komentářů

Evropské akcie v průběhu středečního obchodování mírně rostou, když index Stoxx 600 přidává dvě desetiny procenta. Nejvíce rostoucím sektorem jsou finanční tituly, které si připisují 0,8 %. Ostatní odvětví zaznamenávají zisky nebo ztráty do 0,4 %. Nejhůře vyvíjejícími se sektory jsou telekomunikace a těžaři komodit. Ty dolů srazily akcie britské společnosti Glencore, které v závěru dne klesají o 4 % v reakci na 66% propad zisku za první pololetí roku. Obchodní aktivita zůstává nadále velmi nízká, když průměrná měsíční volatilita je nejnižší od března 2015. Akcie ve Spojených státech zahájily seanci mírným poklesem, když index S&P 500 koriguje včerejší zisky a slábne o 0,1 %.

Pražskou burzu vytáhlo nahoru trio bankovních titulů. Index PX uzavřel se ziskem 0,9 %, když hlavním tahounem byly akcie Erste, které si polepšily o téměř 2,5 %. Moneta přidala 1,9 %, Komerční banka 1,2 %. Ziskem ve výši 1,1 % se držela v závěsu Fortuna. Ta zítra zveřejní výsledky hospodaření za první půlku roku. Očekáváme mírný meziroční nárůst zisku díky zvýšené sázkařské aktivitě, kterou podpořil evropský šampionát ve fotbale. Pokud se naše odhady naplní, Fortuna by mohla vylepšit svůj celoroční výhled (pokles EBITDA o 10 až 15 %). Druhou reportující společností je výrobce netkaných látek Pegas Nonwovens, u něhož by kombinace nižších cen polymerů a nepatrně vyšší produkce měla vést k mírnému meziročnímu nárůstu tržeb za druhý kvartál. Očekáváme však výrazné zlepšení provozní i celkové ziskovosti, když hlavními faktory by měly být nižší provozní náklady z titulu nižších cen polymerů, nižší náklady z přecenění opčního programu a kurzové zisky oproti loňským ztrátám.

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst