CZK/€ 25.320 +0,18%

29. 05. 2014

Subjekty:

ZEMĚDĚLCŮM LETOS NA JAŘE ŠKODILO HLAVNĚ KRUPOBITÍ

Letošní zima a jaro naštěstí nepřinesly zemědělcům tak extrémně vysoké škody, jako tomu bylo předloni. První čtyři měsíce roku 2014 byly specifické zejména množstvím škod, které způsobilo krupobití a také dřívějším příchodem jarních mrazíků. Naopak mírné zimní teploty plodiny de facto nijak neohrozily.

Letošní rok zatím naštěstí nepřinesl dramatické události, které by měly devastující vliv na porosty zemědělských plodin v České republice. Rozsahem poškozených plodin sice období od 1. ledna do 12. května 2014 překonává loňský rok, zdaleka však nedosahuje rekordních  70 milionů korun z roku 2012.

„V současné době máme hlášeny škody na 13 tisíci hektarech zemědělské půdy v  očekávaném objemu přibližně 52 milionů korun,“ říká Alena Stiborová, ředitelka útvaru zemědělského pojištění České pojišťovny a dodává: „Zemědělci se na nás nejčastěji obraceli  se škodami po krupobití. Jde o poměrně neobvyklý jev, protože  s krupobitími takového rozsahu se pravidelně setkáváme spíše až v pozdějších obdobích, kdy působí devastující škody na již zralé úrodě.“ Škody z krupobití jsou aktuálně odhadovány na téměř 25 milionů korun.

Mrazy letos způsobily minimální újmy na porostech vinné révy, škodily však na ovoci. „Postiženo bylo přes tisíc hektarů především sadů s jabloněmi a také většina jahodových plantáží. Škody zde předběžně odhadujeme
na dvacet milionů korun,“
vypočítává Alena Stiborová. Hlavně u jabloní je předpoklad, že se rozsahem nejedná o enormní poškození, které by mělo mít zásadní vliv na letošní sklizeň. Jarní mrazy však ještě mohou přijít, v rekordním roce 2012 se například objevily i ve druhé polovině května.

Výrazně nižší je letos počet škod tzv. vyzimováním. Průběh letošní mírné zimy totiž umožnil, až na ojedinělé případy, porostům ozimých plodin dobře přezimovat. I zasažení plísní sněžnou bylo minimální. Registrováno tak bylo poškození pouze na cca 1100 ha těchto plodin, což představuje nejnižší číslo za poslední roky (v roce 2013 šlo o 1370 hektarů a v roce 2012 o 21 tisíc hektarů).