CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

30. 05. 2017

Zdravotní komplikace na cestách: výšková nemoc, infarkt nebo úraz na motorce

Před odjezdem na dlouho očekávanou zahraniční dovolenou nikdo nepředpokládá, že by ji mohla zkomplikovat nemoc, nebo dokonce nehoda a zranění. Před odjezdem většina z nás zodpovědně uzavře cestovní pojištění, ale v hloubi duše doufá, že ho nebude potřebovat. Podle údajů Slavia pojišťovny však vyhledá lékařské ošetření zhruba 10 % z klientů, kteří u ní během letních měsíců cestovní pojištění uzavřeli. Ve většině případů se jedná o méně závažná ošetření, ale pravidelně dochází i k případům, kdy nečekaná souhra okolností během minuty změní klidnou dovolenou ve zlý sen. Jak jednoduše může během zahraničních cest dojít k nešťastné události, dokazují nedávné příklady plnění z cestovního pojištění Slavia pojišťovny. Pokud byste v obdobných případech neměli sjednané cestovní pojištění, vyšla by vás úhrada léčebných výloh na stovky tisíc.

Přibývá vážných úrazů v exotických destinacích

Údaje Slavia pojišťovny ukazují, že během zimních a jarních měsíců stále více českých turistů míří za sluncem do exotických destinací. Tento trend se výrazně odrazil také ve statistikách plnění za lékařská ošetření v rámci cestovního pojištění. „Evidujeme případ turisty, který na Srí Lance dostal infarkt a musel podstoupit operaci srdce se zavedením bypassu. Výdaje za léčebné výlohy se v tomto případě vyšplhaly přes 300 000 Kč. Řešili jsme také úhradu ošetření klienta, který v Peru potřeboval lékařskou pomoc, protože onemocněl výškovou nemocí. Cena za ošetření se pohybovala kolem 275 000 Kč,“ říká Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny.

Vážná zranění přitom často vznikají v situacích běžného prázdninového dne. Příkladem jsou nehody způsobené v rámci dopravního provozu. V exotičtějších zemích, kde jsou dopravní předpisy i chování řidičů odlišné od našich zvyklostí, mohou mít čeští cestovatelé často problémy. Slavia pojišťovna zaznamenala například dopravní nehodu v Kambodži, při které utrpěl český turista úraz páteře a hlavy. Ošetření pojišťovnu prozatím stálo téměř 400 000 Kč a případ zatím není u konce. K další dopravní nehodě došlo v Indonésii, kde si turista po pádu z motorky přivodil komplikovanou zlomeninu ruky. Případ si vyžádal lékařské ošetření v hodnotě cca 300 000 Kč. Obdobný úraz, tříštivou zlomeninu s léčebnými výlohami kolem 200 000 Kč, si před nedávnem způsobil také cyklista v Kanadě.

V létě Češi zamíří na jih Evropy. Opatrnost bude na místě zejména při sportu

„Podle aktuálně sjednaných cestovních pojištění vyjedou naši klienti během letošního léta nejčastěji do Chorvatska, Řecka a Bulharska. A zdá se, že i letos bude u českých cestovatelů bodovat Slovensko, které získalo na popularitě už v loňském roce,“ uvedla Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny.

„Mezi běžné zdravotní komplikace, kvůli kterým musejí naši klienti na letní dovolené vyhledat lékařské ošetření, patří nevolnosti, u dětí se často objevují záněty středního ucha, alergické reakce, u moře se řeší popálení kůže nebo úpaly. Každoročně však evidujeme i v tradičních dovolenkových destinacích desítky vážnějších případů, kdy léčení přesáhne dobu původně plánované dovolené a cena za lékařské ošetření se pohybuje v řádech stovek tisíc korun,“ potvrdila Vanda Kýpeť.

K vážnějším zraněním dochází například při sportu, zejména při cyklistice, potápění, jízdě na kolečkových bruslích. U dětí eviduje Slavia pojišťovna zranění způsobená na hřištích a dalších atrakcích, jako jsou tobogány, trampolíny, nejrůznější klouzačky a prolézačky. Je dobré mít na paměti, že cestovní pojištění je třeba vždy přizpůsobit účelu vybrané dovolené. Plánujete, že budete provozovat rizikovější sporty, například potápění, horolezectví, vodní lyžování, surfování, sjezdy na horských kolech? Pak je třeba si tyto aktivity připojistit, pokud je pojišťovna nemá již zahrnuty v základním pojištění.

Proč uzavřít cestovní pojištění?

Někteří čeští turisté cestující do zahraničí se milně domnívají, že je v případě zdravotních komplikací bezpečně ochrání veřejné zdravotní pojištění platné v rámci EU. Ti však mohou být nemile překvapeni. Jako občané ČR sice máme ve v rámci států EU nárok na zdravotnické služby v lokálních státních zařízeních, je však nutné si uvědomit, že toto pojištění nepokrývá veškeré náklady, např. spoluúčast, poplatky, nákup léků nebo repatriaci a další výdaje. Prázdninová pohoda tak může vzít za své a nečekané zdravotní komplikace se mohou prodražit. Proto je na místě sjednat si před odjezdem do zahraničí také cestovní pojištění.

Víte, jak postupovat, pokud v zahraničí potřebujete lékařskou pomoc a máte sjednané cestovní pojištění?

• V případě úrazu nebo nemoci v zahraničí co nejdříve kontaktujte asistenční službu, která je v českém jazyce k dispozici 24 hodin denně.
  • Operátor asistenční služby vám vyhledá nejbližší vhodné zdravotnické zařízení.
  • Při závažnějších zdravotních komplikacích v rámci zemí EU volejte linku 112, asistenční služba vám případně pomůže s tlumočením.
  • Pojišťovna poskytne garanci platby, takže s největší pravděpodobností nebudete muset za zdravotnické ošetření nic doplácet.
  • Asistenční služba zprostředkuje konzultaci s českým lékařem, dohled nad způsobem léčby a bude také v kontaktu s vašimi nejbližšími.
    • Pojišťovna v případě potřeby zorganizuje váš návrat do ČR (převoz sanitkou, vrtulníkem).
  • Pokud bude třeba uhradit některé poplatky v hotovosti, pečlivě si uschovejte všechny doklady a lékařské zprávy.
  • Po návratu do ČR kontaktujte vaši pojišťovnu, která vám uhradí nezbytné výlohy spojené s úrazem či nemocí.

Tisková zpráva Slavia pojišťovna