Pondělí 21. září. Svátek má Matouš.

Závěr týdne ovlivňuje řada negativních faktorů

Investice 08.03.2019 | 16:38 0 Komentářů

Americké akciové trhy zahájily poslední obchodní den tohoto týdne v červených číslech. Děje se tak v reakci na informace o zrušení chystaného setkání amerického a čínského prezidenta na konci března. Jedná se o signál, že obchodní jednání neprobíhají podle plánu a uzavření dohody se vzdaluje. Index Dow Jones klesá o 0,7 %, stejně jako S&P 500 a technologický Nasdaq ztrácí 0,9 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejhůře zahájily dnešní seanci energetické společnosti, které odepisují 2,7 % své hodnoty. Hlavním důvodem jsou klesající ceny ropy Brent na světových trzích. Jen dnes cena spadla o 3 % na 64 USD za barel ropy. Daří se pouze realitním developerům, jejichž akcie posilují o 0,2 %.

Evropské trhy stále vstřebávají včerejší negativní změnu výhledu ECB na růst HDP v eurozóně pro tento rok. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně slabší o 0,9 %. Stejně jako ve Spojených státech nejvíce ztrácí energetické společnosti (-1,7 %) a protipólem jim jsou realitní developeři (+1,5 %).

Pražská burza dnes za průměrné obchodní aktivity oslabila o 0,6 %. Trojici poražených kraluje pojišťovna VIG (-1,51 %), následovaná Erste Group (-1,46 %) a Komerční bankou (-1,09 %). Nejlépe dnešek zakončila energetická skupina ČEZ (+0,8 %).

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA